Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ > 889

да на зборовима да реч да ће Радикална влада још у првом сазиву изнети пред скупштину реформу основ. школе; да се мора завести сталан школ. надзор, који би се предао у руке учитеља, који би положили известан испит; да се и материјална награда учитеља мора повећати према скупоћи животних намирница.

10. Г. Станиша Станишић члан извршног одбора извештава Управу да је он сам био код г. г. Јаше Продановића, Симе Златичанина, Вел. Вуловића и Мве Павићевића и да је г. Јаша, у име Главног Одбора Самосталне Радикалне Странке изјавио:

Да он признаје да у. сад. закону о народним школама има празнина, да је подизање а издржавање школа овако какво је данас неподесно, да је социјални и материјални положај учитељски незавидан и у име своје странке обећава да ће радити на томе да се учитељске плате и њихов положај побољшају. Признаје да су нарочито почетне плате мале.

11. Одређени су Ж. Јовановић, Ст. Станишић, М. Станковић да реше шта ће ући у књижницу, која ће се ради обавештења о школским и учитељским приликама упутити свима посланицима виђенијим политичким личностима. _

Они ће предложити Управи и лица која ће расправљати поједине одељке ове књижнице.

Овим је седница закључена. -

Председник Надзор. Одбора Председник Главног Одбора,

и. Радосављевић. | Урош Благојевић. | Секретар, „Жив. Јовановић.

ЗАПИСНИК ХЈУ СЕДНИЦЕ

Главног Одбора Учитељ. Удружења. 10. марта 1912. год.

Били су: Дим. Ј. Соколовић, Мих. Милошевић, Стева Ђорђевић, Милор. Ђукановић, Ант. Младеновић, Ант. Стојиљковић, П. " Ђурић, Ђ. Којић, Ник. Михаиловић, Милева Антоновићава, Милут. Станковић, Љубиша Марковић, Васа Симић, Васил. Стојановићка · и Ж. Јовановић. = 1. Прочитан је и примљен записник ХШ седнице Гл. Одбора. - 2. Прочитан је извештај Јасеничког Учит. Збора о изјави посланичких кандидата у томе срезу, да ће тражити да се још у ванредном сазиву изнесе на решење пројекат закона о народним "школама. | Примљено је к знању с захвалношћу. 3. Управа Драгачевског Учитељског Збора извештава Главни Одбор да шаље 45 дин. чистог прихода од забаве за учитељ. дом. 4. Према извештају секретара одобрена су правила Трстеничког Учитељског Збора. 5. Милорад Ђукановић чита своје мишљење: шта треба расправити у неколико чланака, те да се обавесте народни посланици