Učitelj

888 УЧИТЕЉ

2. Прочитана су писма г. г. др. Душана Рајчића референта за основ. наставу и Драгутина Михаиловића учитеља којима се уписују за чланове утемељаче удружења.

Примљено је к знању.

3. По предлогу уредника „Учитеља“ решено је да се претплати удружење на: Русканл Школа, Гле Пешасће 5ећше, Кем РедЧасоозсће и МадкКа.

4, По предлогу Јасеничког Учитељ. Збора решено је:

Да се обрати удружење свима управама хуманих и културних друштава да потпомогну на надлежном месту учитељске захтеве.

5. По писму г. Министра Просвете од 27..1. ПБр. 3534 ре- тнено је: )

Да Пера Ђурић, Ил. Радосављевић, Мих. Стевановић, спреме 5 снимке и планове Учитељског Дома које тражи министарство за – Свесловенско Педагошко-Хигијенску Изложбу у Петрограду.

6. Председник извештава Управу да је примљено из Министарства Просвете 50000 дин. на име помоћи Учитељ. Дому и да је дато на штедњу по 25000 дин. Врачарској Штедионици и Гра- | ђанској Штедионици.

7. Како се многа писма и књиге која долазе Учитељском Удружењу губе решено је: |

Да се постави у ходник партера једно сандуче у коме ће се сва писма и књиге за удружење остављати. Кључ од овог сандучета чуваће секретар, он ће отварати сандуче и распоређивати писма и књиге надлежнима.

8. По понудама за: израду зида у дворишту Дома, који би чувао земљу да се не рони решено је: - =

Да Управа Дома процени све понуде и уступи израду овог зида најповољнијем понуђачу. |

9. Председник саопштава Управи да је, према пређ. одлуци Управе, представио ' потребу преуређења основ. школа и побољшању учитељских плата г. Стојану Протићу он сам, а г. Настасу Петровићу са Ж. Јовановићем и Бог. Вукићевићем.

Г. Протић је и сам уверења да са основном школом не стоји добро, да немамо довољно стручно спремних учитеља те се морају постављати заступници од којих школа и држава има слабе користи; да немамо довољно основних школа, а продужних готово никако, те се често догађа и то да ђаци који су свршили основну школу заборављају оно што су научили и постају неписмени; да су према садањој скупоћи недовољне почетне плате.

На питање мисли ли Радикална Странка још у првом сазиву да мења закон о народним школама, одговорио је: да је Радикална Странка за народну школу много урадила, па ће настати да још уради све што треба у интересу основне наставе у првом са- | зиву Народне Скупштине. 55

Г. Настас Петровић је изјавио: да је Учитељ. Удружењу по- знато да је он увек био пријатељ учитеља и да је живо радио да се закон од 1898. год. измени; да је овлашћен од Главног Одбора