Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 893

ЗАПИСНИК ХУ СЕДНИЦЕ

Главног Одбора Учитељског Удружења 7. априла [912,. год.

Били су: Дим. Соколовић, Мих. Милошевић, Милорад Ђукановић, Стева Ђорђевић, Милева Антоновићева, Ант. Стојиљковић, Мара Кокановићева, Висил. Стојановићка, Љубиша Марковић, Мих. Сретеновић, Ђорђе Којић, Ант. Младеновић, Жив. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник ХЈУ седнице Гл. Одбора.

2, Прочитан је и примљен к знању извештај Учитељ. Збора Београдске Посавине о избору нове управе. ;

3. Према извештају секретара одобрена су правила Учитељ. Збора Београдске Посавине.

4, Одбијен је предлог Јасеничког Учитељског Збора: да се на дан 22. ов. мес. сазове ванредна учитељска скупштина, а 23. ов. мес. учитељски митинг.

5. По саопштењу књиговође удружења: да неколико пореских. оделења не врше обуставе од плата дужника удружења, по судским пресудама, а нека оделења не шаљу те обуставе удружењу никако, решено је:

Да се сва та оделења оптуже г. Министру Финансија.

Овим је седница закључена. |

- Секретар Подпредседник Главног Одбора.

С. Јовановић. Дим. Ј. Соколовић.

ЗАПИСНИК ХТ. СЕДНИЦЕ

Управе Учитељског Удружења. 14. априла 1912. год.

Били су: Дим. Ј. Соколовић, Ил. Радосављевић, П. Ђурић Мил. Луковић, Гв. Јовановић, Ђорђе Којић, Мих. Милошевић, Ст: Ђорђевић, Ант. Младеновић, Ант. Стојиљковић, Гр. Аџемовић, Свет. Живковић, Васил. Стојановићка, Јован Вуксановић, Мил. Радоњић, Бог. Вукићевић, Мил. Станковић, Мара Коксновићева, Срдан Новаковић, и Ж. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник ХХХТХ седнице Управе Учитељског Удружења.

9. Петар Ђурић изасланик Управе Учитељског Удружења подноси извештај са Јадранског Учитељског Збора од 8. ов. месеца, коме је он председавао ради извиђања спора међу там. члановима Учитељског Удружења.

Из извештаја се види: да се овај спор никако није могао изравнати ; да је на збору гласало 26 учитеља-ица чланова тога збора, и то 13 за досад. управу а 138 за ново изабрану управу тога збора; | да је већина чланова удружења у томе збору за ново изабрану управу, ако се призна право и оним члановима који су томе збору за Учитељско Удружење положили прву уплату утемељачког улога и послали удружењу менице на остатак чланског улога, а ако се њима не призна право на чланство у удружењу већина је за досадашњу управу тога збора; да је благајник досад. управе г. Ар-