Učitelj

902 УЧИТЕЉ

дила се жива дебата и усвојена слиједећа резолуција: „Срп. учитељи и учитељице из Босне и Херцеговине искупљени на редовној скупштини Срп. Учит. Удружења 20. и 21. маја 1912. год. увјерили су се, да је досадашњи начин исплаћивања учитељских плата на срп. школама, не само несавремен него и штетан по опстанак српских школа, сигурност и сталност срп. учитеља, па стављају у дужност Главном Одбору Срп. Учит. Удружења, да код Вел. Савјета поради на централизацији у исплаћивању учитељских плата на овај начин:

1) Вел. Савјет има исплаћивање учитеља узети у своје руке. Прије тога има испитати и одредити, колико која општина може допринијети у заједничко исплаћивање учитељских плата. Кад се то испита, има се одредити колико која општина има полугодишње слати Вел. Савјету у заједничко исплаћивање учитеља. Дефицит, који се у томе укаже, има Вел. Савјет из својих средстава намирити.

2.) Ради опстанка српских школа у Босни и Херцеговини дужност је автономних власти побринути се, како ће се све досадашње школе осигурати. Овим се иде затим, да буде центратизација плата као и код свештеника, дочим се овом центрапизацијом ни мало не дира сталност мјеста и досадашњи начин избора учитеља (5 55. т. 3. НЕ 7 Уредбе).

У противном случају српско учитељство не одговара за пошљедице, које ће постићи српску школу и српски народ, ако се школе и учитељи оставе и на даље неосигурани“.

Послије примљене ове резолуције, читао је г. Стево Стојановић свој реферат: „О правцу и уређивању „Српске Школе“. Закључено је да се почетком г. 1913. покрене недјељни лист са културно-политичким правцем, мјесто досадањег педагошко- књижевног листа.

Г. Стево Стојановић прочитао је реферат: О реорганизацији Српских Школа. Послије овога исцрпно, лијепо и прегледно написаног реферата и послије подуже дебате о истој ствари, скупштина је закључила да изабере анкету, којој ће бити дужност приредити све оно, што се односи на ово питање. Још је овластила Главни Одбор. да на ову анкету позове и по једног правника, лекара и _инжинира. У анкету су изабрани ови учитељи-љице: Стево Калуђерчић, Милан Шушлић, Милош Попара, Јованка Чубриловић, Јелка Милошевић, Стево Стојановић, Ђорђо Пурић и Василије Стојановић.

На овој сједници изабран је Главни Одбор и то: Стево Калуђерчић, Милан Шушлић, Сава Новокметова, Јово Вуковић, Драга Бабићева, Милош Попара, Стево Стојановић, Ђорђо Пурић, Јово Петровић, Олга Станишић, Криста Ристићева и Петар Чабаковић. Замјеници: Петар Стефановић, Лазар Гаћеша, Босиљка Ракићева и Светислав Бугарски. Надзорни Одбор: Ђорђе Раца, Зорка Ћурчићева и Коста Травањ.