Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 901

По избору часништва заузели су изабрани часници своја мјеста. Предсједник је прешао на извештај Главног Одбора о његовом раду за прошлу пословну годину. Из марљивог извештаја тајника, г. Стеве Калуђерчића, види се, да је Одбор развио велику агитацију да окупи све учитеље у организацију, да Удружење што више унапреди, али није постигнут потпун успјех и сам Одбор није задовољан својим радом. Послије тајникова извјештаја поздравио је скупштину изасланик Окружног Школ. Одбора Подринског г. Живојин Радосављевић топлим и заносним ријечима и пожелио Удружењу сретан и успјешан рад.

Благајник гђица Мара Јакшићева, срп. учитељица из Сарајева, поднијела је извјештај о стању друштвене благајнице. Цјелокупно примање у прошлој год. било је К. 2540:30, а издавање К.2032:14, према томе остаје К. 508:16. Друштвено је имање К. 4858:11, а прошле је године било К. 4344:95, те је у овој години порасло за К. 508:16. и

Књижничар гђица Криста Ристићева поднијела је извјештај о стању друштвене књижнице. Из извјештаја се види, да је књиж-ница лијепо напредовала, јер има 1037 књига у вриједности од К. 2061:73. Уредник друштвеног органа „Српска Школа“ г. Ристо Шушлић, српски учитељ у Сарајеву. поднио је извјештај о стању листа и тужи се да нема сарадње и апелује на чланове да помажу сарадњом свој лист. О финансијском стању листа извјестио је администратор г. Петар Чабаковић. Из извјештаја се види да лист материјално прилично стоји, јер покрива своје издатке и остало је у овој години К. 265:—. Од стране ревизионог одбора извјестила је гђица Сава Новокметова, срп. учитељица из Сарајева, те је изабран одбор од три лица, и то: Гаћеша, учитељ из Мостара, Буровић, ућитељ из Брчког и Ј. Милошевићева, учитељица из Сарајева да прегледају благајницу. Послије тога примљен је извјештај Главног Одбора на знање и дат је апсолуторијум Глав. Одбору. - Послије примљених извјештаја прешло се на стварање буџета за будућу годину, који је установљен са приходом од К. 2360:а издавање К. 2460:—.

Још су на овој сједници примљена правила друштвене књижнице и дјечијих књижница и читаоница.

Поводом тим, што је Вел. Савјет дао помоћ Соколској Жупи од К. 3000 за помоћ 20 учитеља, који се пријаве за соколски курс и поводом тим, што соколска жупа мисли из те своте да плаћа за учитеље стан и храну, скупштина је закључила обратити се Соколској Жупи са молбом: да се та сума раздијели на тај број учитеља, па нека се они сами брину за издржавање, јер овај начин изгледа непотребно туторисање, а српски учитељи и онако имају сувише тутора, а сваки је од учитеља пунољетан.

Тиме је завршена ова прва седница. Други дан 21. ов. мјес. одржана је друга скупштинска сједница Срп. Учитељ. Удружења, на којој је г. Душан Јовановић, учитељ, прочитао расправу: О

централизацији учитељских плата. По прочитању ове расправе во <=“ Е ЈУ;

>