Učitelj

910 у ние љ

Екскурзије ученика: број, циљ, средства, успех, трајање и правац. Због чега ученици највише изостају од школе. Највеће сметње у настави. У којим средствима највише оскудева настава. Стање наставе старијег доба првенствено изложити.

Наставна средства

Збирка очигледних средстава, ређих ствари, које су код наставе срп. језика употребљена при читању читанке. Збирка средстава и примера писм. састава која упућује ученика у писменост и њену употребу. Табле, шеме писања на њима. Писанке свих бројева, остали писаћи материјал те врсте.

Збирка средстава за рачунску наставу. Разноврсне препоручене рачунаљке рачунаљке које наставници раде сами, рачунаљке које ученици сами раде и носе. Разноврсни предмети за очигледно престављање количина. Природни редмети и ствари: хартице, дрвца зрнца, слике и др. систематско сређено.

Иста средства за разлике, досетне и просте. Средства за престављање квадратуре и кубатуре. Геометријске слике и тела. Примена геометрије у пословима и привреде и руч. рада.

Историја и њена очигледна средства. Ископи преисториског доба, оружје споменици, окаменотине, судови, индустријски и занатлијски производи, који показују културу старијег времена. Слике старијег и новијг доба појединих историјских догађаја, личности, манастири и градови у слици и моделу, развалине, одело, карте историјског значаја. -

Земљопис са својим наст. средствима. Карте разноврсне у боји и без боје, пластичне. Географски објекти у слици моделу. Ношња разних крајева и села у округу, у слици, боји, моделу и луткама.

Важнији обичаји појединих крајева у Србији и округу. Производи разних крајева и природна блага. Карте препоручене, карте као наставнички рад и карте као рад ученика.

Наставна средства из Христове науке. Слике из старог и новог завета Приче Христове у слици. Моменти из Христовог живота. Слике на мрачној комори.

Наставна средства из познавања природе. Препоручена средства, учитељски и ученички радови збирке. Физички инструменти, сопствене и фабричке израде. Хербаријум карактеристичних биљака и њихових делова, слике ботаничке, шрајберове слике. Прерађене биљке и њихови производи. Збирке вештачких производа од метала, минерала и др. Производи сумпора, угља, живе, бакра, гвожђа и т. д. Збирке разних руда. Распадање стена и растварање руда. Технички радови у моделима у минијатури нпр. „Од семена до хлеба“ „Од овце до хаљине“ „Од кудеље до пртење кошуља „Од темеља до крова“ ит. д.

Модели и слике о човеку и деловима тела. Слике неких ч0вечијих болести и рђавих навика, (позајмити од друштва и библиотека ).