Učitelj

ПРИЛОГ УЧИТЕЉУ 913

своја дела за сталну школску изложбу при школском музеју као ово! поклон.

Важнији моменти из школских летописа који би били од општег интереса.

После ових одељака, могло би се уредити и једно оделење „из дечјег живота“ из доба пре школе, које би приказало у неколико елеменат душе дечје, који се у школу уноси.

Администрација школска" представила би се свима формуларима попуњеним а који би се за ову прилику нарочито у свој потпуности морали у понекој школи извести.

Ђачке школске апотеке, комплетиране, разног обима, цене и квалитета.

Вреднији рад и пожртвовање одбора и управитеља за школу, као и сметње које се школи с те стране чине. Навести специјалне: примере за то.

Каква се лица узимају за послугу школску, плате њихове.

Општи део

Статистика школованих људи по селима (узети податке из пописа општег). у Утицај школе на живот народа. Карактер писмених људи. Њихов однос према школи. Има ли где већи број самоука. Да ли школа врши васпитни задатак» Шта се највише по селима чита па и у варошима. Ко је највећи непријатељ школи а ко пријатељ. Изнети све у примерима.

Народ. савремени појмови о школи. Народ. појмови о учитељу.

Шта народ тражи од школе.

Како интелигенција и трговци мисле о школи а како сами учитељи. Специјалитети непросвећености.

Слике из старије и новије ревизије.

Угледно — рекламационо оделење.

Нарочито оделење образовали би предмети сви који се данас употребљавају у школама, а који имају практичне вредности, које би поједине радње, трговине и установе изложиле.

У току приређивања изложбе позвали би се сви трговци издавачке радње и књижаре, као и занатлије у Србији а и са стране неке, да своје предмете које школе примењују, изложе и рекламирају са потребним приказом, објављујући да ли пристају да своје ствари уступе у својину сталне школске изложбе при школском музеју, где би служили као препорука за набавку истих ствари.

Ту би дошла сва наставна срества, школски намештај, разна издања књига, слика, канцел. материјал, препарати и др.

Школске свечаности приказале би се у слици, речи и моделу: врбица, Св. Сава, раздавање награда, и т. д.

За свечано отварање изложбе позвани би били: Учитељско Удружење, Професорско удружење, Министар Просвете, Универзитет, гимназије, сви педагози, Учитељске школе, књижевници и

УЧИТЕЉ ; 60