Učitelj

912 УЧИТЕЉ

Препоручена средства за цртање. Средства која су наставници и ученицу спремали.

Ручни рад може се преставити радом млађих разреда: дрвцима, хартицама, сламом и т. д. Радови картонашки, плетарски, столарски и др. могу се такође изложити. За овај циљ могли би неки од наставника у овој години радити са ученицима ручни рад, ради суделовања на излбжби. Алати свих ручних радова, слике материјал и др.

Слободни ручни радови или саморад појединих ученика код куће или у школи.

Генеза неколико врсте ручног рада.

Гимнастика се може приказати фотографијом у извесним моментима. Шведска гимнастика у сликама, фигуре на справама. Справе гимнастичке у моделу и слици. Војна вежбања у слици. Дрвене пушке. Соколска вежбања у слици. Мете, собне пушке, ђулад, справе собне гимнастике.

Дечје игре могу се лепо представити сликама, текстом и справама за играње.

Које су игре најкорисније, а које деца најрадије играју (мушка и женска).

Треба прво приказати наставна средства свих предмета из старијег доба а за тим новија.

Радови продужних школа и неписмених на курсевима, писање и рач. задаци.

Школски намештај врло је важно приказати, заједно са прибором за чистоћу. Од тога би се приказале клупе старе и новије у моделу и слици а у прир. величини. Њихове добре и рђаве стране, коштање и др., модерније клупе гвоздене (изложила би нека радња). Табле нијстарије, где буду сачуване. Табле новије доба за разне цаљеве. Табле од картона са рупама за женске радове. Табле са хартијом за писање, најновије. Најпрактичније завесе за школу. Хигијенски заклони за пећи. Најподеснији столови за школу. Подијуми за сто и таблу, — модели. Разне слике као: украси школе, канцеларије, ходнике и сале. Најбољи, најјевтинији и најукуснији

рамови за разне слике, које могу учитељи и ученици израдити.

Судови за воду најпрактичнији.

Прибор за чистоту. Материјал за брисање прозора. најбољи и најјевтинији. Материјал и начин за брисање и прање патоса, најбољи и најјевтинији. Четке, метле, крпе, зејтин за патос и његова употреба и одлика. Брисачи ногу. Бисачи примитивни дрвени где их има. Брисачи гвоздени, решетке, четке, крпе и др. Најподеснији умиваоници за руке.

Канцеларијски материјал. Најбољи и најусавршенији материјал канцеларијски. Некадашњи канц. материјал. (То ће поједине радње изложити у колико га не буде).

„Литература. Листови и часописи: педагошки стручни и опште васпитни, негдашњи и садањи. Ђачки листови. Поједини писци даће

3 3