Učitelj

918 УЧИТЕЉ

предавање наука нужним, као осталим мотребама снабдевена буде. Па како обштине, којима у дужност спада о овом бринути се, не знају које су те потребе школске, које им набављати ваља, то Попечитељство ово, сходно 5 14 устројенија основни школа под 22 августа 1857 год. КВ 1178, СХе 1112 издатог прописује : да свака школа следујуће ствари имати мора:

1. Довољно скамија, које се имају правити по пропису изло-.

женом у 1 и точки главе 5-те Педагогично-методичног наставленија за учитеље основни школа издатог.

2. Две табле црне: једна за рачун, а друга. за писање са црвеним линијана снабдевена; глава 16, страна 52 истог наставленија.

Како се пак са ови табла боја сатре, да се на њима писано јасно,

и лепо не види, треба ји обојадисати.

8. Велику штицу, црне таблице за краснописање и нужне земљовиде.

4. Стол и столицу за учитеља. Стол треба да је с фијоком, а ова с бравом и кључем снабдевена.

5. Један орман са рафовима или полицама за остављање и чување школски ствари, који такође мора с бравом и кључем снабдевен бити.

6. Два протокола од који ће један служити за МИ ученика, а други за увођење наредба школски.

· Један дивит велики с пескаоницом и лениром.

8. Сунђер и довољно креде.

9. Икону која ће Св. Саву представљату.

10. Метлу, ватраље и секиру.

О набавки ови ствари као и други потреба при надлежећој школи бринуће се надзиратељ исте школе, и надлежна обштина о свом трошку по наведеном 5 реченог устројенија школског набавиће ји.

За набавку иконе и протокола школског, једнообразности ради постараће се Попечитељство ово у своје време школама ји послати са нужним упутствијама.

За уписивање ствари школски и да би се знало које и какове ствари школе имају, завести ће се по свима школама спискови (инвентар) ствари школски. Овај инвентар учитељ ће са надзиратељем „школе дотичне сачинити у два равно гласна ексемплара, од који ће један држати учитељ а други надзиратељ. За набављене и учитељу предане ствари школске, ако би се ове изгубиле, или сатараниле, одговара учитељ, ког ће дужност бити у случају кад би из званија изтупио, или би се на друго место преместио, све ствари школске надзиратељу по списку предати. Не учинивши ово учитељ за неставше упропасћене ствари одговара.

За набавку предименовани ствари за све школе по 92, Ји 6 преднпоменутог наставленија школског постојеће, опредељује се рок од данас па до 1-ог августа тек. год. као почетка будуће године школске, по чему се и налаже началничеству, да овај распис