Učitelj

482 УЧИТЕЉ

једна школа нема ни једне књиге. Исто тако немају никаквих слика

икона нити других наставних средстава, то су за ове школе шпан-

ска села, ништа, и опет то.

Бивше егзархиске школе дају најбеднију слику, која се може замислити, оне су свуда много жалдсније и мизерније, оне су нешто најмизерније што се да видети и школом назвати.

Али је потреба рада ту, приступилило се једној шетњи од 8 до 9 часова јахања са конацима на патосу са оброцима од ! кафе до увече и наређена је брза оправка шта је и колико је могуће било у овом добу. И да видиш све је дошло у „састојаније“ тако да онај који дође да ради, мора клети — благосиљати дан и час кад пође путем професионалних радника који са својом породицом имају 3 и словом три дин. награде дневно за свој „благотворни“ рад. Но друго није било нити се имало наћи па се пристало на ово што има! ,

Ето вам бедне слике наше школе овамо.

Здраво! Љ.К.

Просветне белешке

Помоћ Учитељском Удружењу. Господин Министар Просвете Г. Љуба Јо-

вановић својом одлуком изволео је наредити да се из буџета Министарства просвете и ове године помогне Учитаљско Удружење са 20.000 динара.

Ову помоћ Удружење је у главном употребило на поправку Учит. Дома који је био прилично оштећен за време док је била у њему војна болница, и набавку ствари потребних за пансионат учитељске деце. Сем тога, Учитељско Удружење, које је развило своју акцију на разноврсним просветним, хуманим и патриотским циљевима, добило је могућности овом помоћу да развије у овој години јаче своју делатност, и тиме одговори потпуније својим задацима.

. Удружење је захвално Господину Министру на овој пажњи и па према његовим циљевима, и стараће се да се одужи овој пажњи својим радом на корист српске школе и народне просвете.

Хвала Господину Министру.

Практични учитељски испити. Од 1.—18. децембра пр. године полагали су учитељи и учитељице према члану 29. закона о народним школама нрактични учитељски и испит у београдским основним школама. У испитној комисији су били као председник г. Љ. Протић, управитељ ж. учитељске школе, а као чланови: г. г. Влад. Стојановић, школски надзорник за град Београд и Риста Одавић, професор. На испит су били позвани прво они учитељи и учитељице, којима је полагање испита било одлучено пре 17. септембра 1912. године, а имају пуних пет година службе.