Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 483:

Према закону о регулисању школскога рада за време рата свима тим учитељима-цама. признаје се право новчане накнаде од дана откад су стекли право на прву пови. шицу, као од дана демобилизације па за шест месеци кад положе практични учитељски испит.

Но како је због познатих арнаутских напада на нашу територију у септембру прошле године поново мобилисан цео 1 позив наше војске — то је један велики број учитеља био лишен могућности да према закону на време положи практични учитељски испит. Зато је садашњи министар просвете г. Љ. Јовановић спремио предлог да законодавним решењем продужи рок за полагање практичног учитељског испита, учитељима који су у току 1913. године напунили пет година учитељ—

· ске службе.

Овај корак г. министра просвете представља собом акт пажње према оним учитељима, који би због вршења својих војничких дужности били дегредирани као учитељи. Ми смо захвални г. министру на тој пажњи, јер она задовољава интересе. правде и народне просвете.

Родитељски састанци. Ово није новина ни за унутрашњост, а камо ли за. Београд, престоницу Србије. Пре подужег времена ти су састанци, или родитељске вечери“ биле у највећем јеку, нарочито у Београду, и у истини обећавали су велику корист у погледу ђачког васпитања. И данас се живо сећамо тих састанака и оних говора са стране учитеља и ђачких родитеља, међу којима је било велике потпоре и простих радника, који су се нашли раме уз раме, кад је у питању васпитање наше наде, омладине ђачке. На жалост, ти су састанци били веома кратког века за то што су спречени послом, радни људи, почели да изостају од састанака, а остали су само они који се и иначе довољно и сами брину о васпитању своје деце.

Сад ће се покушати да се ти састанци обнове и да на њима лекари воде прву реч. Радовали би смо се ако се успе да се та корисна установа одржи што дуже. Али нам се све чини да ће ићи по старом, јер су социјалне прилике непромењене. Централна књижница. На конференцији школског надзорника и управитеља београдских основних школа донета је одлука, да се у Београду оснује једна цен"трална књижнаца, која би била у теразијској основној школи, као средини Београд». А кад се на истом месту подигне модерна школска зграда, онда ће и централна књижница бити пренесена у њу, јер је планом већ предвиђена нарочита одаја за. књижницу. - ;

"_ Досацашње школске књижнице, које се налазе у свакој београдској основној школи, пренеће се у централну, пошто се прво све књиге ревидирају и одбаце непотребне и застареле.

Нарочитом одбору стављено је у дужност да изради правила за ту централну књижницу, која ће у истини бити права ризница духовног блага Топло поздрављамо ту веома корисну замисао.

Прослава Миланског едикта. Ове (1913.) године навршило се 1600 година од кад је римски цар Константин издао у граду Милану (у Италији) знаменити едикт (указ) којим проглашава хришћанску веру за слободну.

Ко год зна за она страшна гоњења Хришћана за време злих царева римских одмах у почетку појаве Хришћанства; и ко год зна да цени велики значај хришћан-

5 6