Učitelj

484 МОДИ ВИ Љ

«ске вере за напредак човечанства у моралном и опште културном погледу, схватиће ги сву огромну важност Миланског едикта.

Ценећи тако велики значај Миланског едикта, влада Краљевине Србије пот"помогла је и прихватила предлог општине нишке, да се успомена на тај акт, ове године скромно прослави у нашем граду Нишу, пошто је и цар Константин био наш "Нишлија, јер је рођен у Нишу. Иницијатор за ову успомену и проиву је новим вредни епископ нишки Г. Доситеј!

А да би та прослава била још значајнија, она је спојена а са једним по Ниш ззначајим даном кад се навршило 36 година од ослобођења Ниша, те је та прослава извршена на дан 29. децембра.

Сем тога овом приликом извршена су још и два дуга захвалног потомства... зи сувременика према личностима заслужним за ослобођење Срба и данашње про"ширење Србије. На име: откривене су у нишкој Саборној Цркви, мермерне плоче на којима су исписана имена у последњим ратовима (1912.—2913. год.) погинулих војника из вароши Ниша на броју њих 62.

За тим је освећен и откривен споменик владици Мелентију, проти Стојану, "свештенику Ђорђу и још тројици сељака, који су обешени 1821. год, што су спре"мали устанак, по споразуму са кнезом Милошем, а у време кад је букнуо устанак у Грчкој и Румунији. Споменик подигнут им је на месту вешања — код ћуприје на Нишави, идући у град. -

Уз све ово, освећен је и положен камен. темељац за будући велики храм цара Константина, који ће му подићи захвални Хришћани.

Прослави овој присуствовали су: Њ. В. Престолонаследник Александар и принц Шавле. Од стране владе били су министри гл. Ник. Пашић, Љуба Јовановић и Ве·лизар Јанковић, Затим Њ. В. Преосвештенство- Митрополит Димитрије. Са стране (били су изасланици од стране Св. Синода из Русије и српске патријаршије из Кар-ловаца. Пуномоћни посланици („конзули“) Русије, Румуније, Грчке и Црне Горе, у име држава које представљају. Још неколико угледних личности из Русије и Српске Војводине. Изасланици Учитељског и Свештеничког Удружења, и мноштво грађана из Ниша и околине. Прослава је била тако импозантна, какву Наш никад није видео.

Сва црквена чинодејства извршили су гл. Митрополит Димитрије са еписко- | пом Анатосом из Русије и Доситејем, и многобројним месним протојерејима и све„штеницима, и са стране. У цркви, на свечаној служби, беседио је Њ В. Митропополит Димитрије о значају Миланског едикта по хришћанство и слободне хришћанске вере по човечанство. - |

На банкету даватом у част узвишених гостију, Њ. В. Престолонаследник Александаз напио је здравицу владарима и присутним представницима Русије, Румуније, Грчке и Црне Горе, истакнувши значај ове прославе по Српство.

30. децембра разгледане су нишке знаменитости и учињен је излет (келезницом) кроз романтичну Сићевачку Клисуру до Беле Паланке.

Ову прославу спремили су и уредили: чланови суда и одборници општине нишке и нишка народна одбрана.

29, децембра после подне био је концерат, који је врло лепо изведен уз суделовање два нишка певачка друштва, а у вече је у позоришту била представа, у којој је врло лепо изведено спремање за устанак, хватање и вешање те шесторице напред поменутих Срба. Ђ. С. КОЈИЋ