Učitelj

486 зууљитвљ

"не остану без радне снаге. Шта је и како је министарство просвете чинило у многим случајевима -- зна се, али нас специјално интересује рад министарства просвете на учитељском распореду. Никад апсолутно никад, до сада није се с учитељсеким распоредом оволико натезало као што је то сада случај. Ево већ улазимо у нову годину а распоред учитељски као да није готов, нити се објављује. Многи учитељи и данас обијају прагове министарства да сазнаду где ће и шта ће. Колико је ово закашњавање штетно по наставу излишно је, мислимо, говорити; али је оно тако исто штетно на иначе плитке учитељске џепове, за њихов мир и спокојство, ·које, оваквим радом надлежних, иде до стања кад учитељ мора да губи веру у све. За осуду је што се дозволило да се рад на распореду толико протегне, те да учи тељи, нарочито они са ситном децом, морају по свом снегу и кијамету путовати да "на ново опредељење дођу.

" Ни претрпаност послова у министарству не могу оправдати овако дуго зазакашњење, јер иста лица која стављају текуће административне послове у министарству, не морају правити и учитељски распоред. Хвала Богу ми имамо доста и учитеља и др. просветних раденика којима је могао да се повери тај посао, те да га сврше и брже и на време а тим би се уштедило и у дангубљењу и спокојству учитеља.

Надати се је да ће надлежни гледати у будуће да се учитељски распореди «свршавају раније, те да и учитељи могу имати и више спокојства и зимских намирнипа, које сада немају нити су их могли имати због очекивања на премештај, који им и сувише доцкан долази.

Жалосне појаве. Мислимо на јесенашњи догађај у селу Грабовцу окр. кра„тујевачког, са почившим Стеваном Владићем учитељем, догађај, који се, по причању његовог блиског сродника, учитеља, могао спречити да је само општинска и полициска власт боље схватила своју дужност. И мислимо на други, познији догађај у срезу звишком, с учитељем г. Св. Недељковићем, с његовим везивањем и спровобењем у Кучево и даље! Главни Одбор Учит. Удружења о првом догађају нема никаквих детаљних, писмених података од породице, сродника и колега поч. Влајића, и ако би Гл. Одбору требали о том тачни податци. Поводом писања у јавности о догађају у Мустапићу, Главни Одбор у седници својој решио је да се пише тамошњем обласном друштву да пошље тачан извештај, и одредио г. Д. Ј. Соколовићу подпредседника Гл. Одбора, да се у Министарству Унутрашњих Дела детаљно · обавести о самом догађају. После тога Гл. Одбор видеће, шта треба да уради. Али оно, што се може унапред осудити то је: самовласан и насилнички поступак председника општине, да човека оглашује за лудог и везује онда кад се с њиме свађао, · свакако око издржавања школе, а не око пића и карата. Ни пргавост, ни друге "махне ако их учитељ има, не могу дати права председнику за онакав поступак, а још мање за правдање свога поступка у јавности. Јер ако би се за поједине мане, које председник у јавности приписује поменутом учитељу, употребила средства која "је он нашао са потребна, онда би пацијенти били тако многобројни, да би она кућа на 3. Врачару била само незнатно одељење, а међу пацијентима нашло би се и председникових колега. у 7 а

Препоручујемо друговима, да образују обласна друштва; да у друштва прикупе и све оне који до сад нису прешли Удружењу ; да својим члановима указују и моралну и материјалну помоћ у случајевима невоље у колико су у могућности _А с правом од њих захтевамо, у њиховом сопственом интересу и у интересу угледа