Učitelj

488 | У НИТЕ СБ

вањем бележака и успомена на рад покојника, њихов живот и смрт итд. Поред ових и других начина, учитељи и учитељице одужиће се погинулим и помрлим ратницима а на овај, лак начин, који ништа не кошта: Треба њихова имена записати у летопис школски, с назначењем дана и места кад је и где који погинуо, умро и сахрањен. По могућству у школски летопис требало би записати све што се о њихову учешћу у рату прича (бар укратко); имена свију који су из школске ољ штине узимали учешћа на ма који начин у ратовима 1912. и 1913. год. важнија дела у рату оних, који су остали у животу, важније догађаје у селу и околини за време рата; живот оних што су остали на дому за време рата и добре и рђаве. " примере у истом месту ит.д. На овај начин многа ће се имена сачувати од за60рава, као и многи догађаји и случајеви. Појединци, који памте догађаје, умиру; камен подлеже зубу временена. Али оно, што се буде написало и оставило у школи и школској архиви, трајаће најдуже. Где нема летописа требало би га завести, и У старим и новим крајевима Србије одужимо се. на овај начин сенима погинулих и умрлих ратника и пружимо будућим генерацијама у сваком месту једну лектиру. која ће за њих бити веома интересна и «орисна, а за писце похвална !

Писмо уредништву „Учитеља.“ — Господине уредниче, У новембарској свесци „Учитеља“ од ове године оштампан је извештај Гл. Одбора учитељ. удружења | за 1912.—1013. годину. На крају тога извештаја стоји и мој потпис као члана Гл. Одбора. Ја тај извештај нисам пошписао и протествујем противу таквога рада, који не може донети части нашем удружењу. Извештај је овај, нарочито онај део, који говори о томе: Ко иступа из Главног и Надзорног Одбора — нетачан и такав извештај ја никад не бих могао потписати као члан Гл. Одбора. А ко је имао кутражи, да ме потпише на том извештају — не знам, само ја изјављујем, да то није: мој оригинални потпис.

Молим, да се ова исправка оштампа у идућој свесци „Учитеља.“

12; новембра 1913. год. | С поштовањем,

Београд. " Јован М. Поповић, учитељ.

На ово писмо Госп. Ј. Поповића имамо да одговоримо: да извештај Гл. Одбора, који је штампан у Годишњаку а и у новембарској свесци „Учитеља“ није потписао ни један члан Гл. Одбора већ је потписат записник седнице на коме је тај извештај прочитан и примљен. На тој седници је г. Поповић био присутан, није одвојио мишљење, нити ишта примећавао, па и записник потписао.