Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 489

Учитељеко Удружење

САОПШТЕЊА О РАДУ УПРАВЕ УЧИТ. УДРУЖЕЊА

[ Одговор Господина Министра. просвете на резолуцију ХХХ учиш. скупшшине.

Господин Министар просвете био је веома пажљив према Учитељском Удружењу ове године и бодрим оком и великим интересовањем пратио је рад његов. Удружено учитељство веома је захвално Господину Министру на овој пажњи и нада се да ће то ићи у прилог бољег просветног рада.

На достављену резолуцију ХХХ учит. скупштине Господин Министар је известио писменим актом Учитељско Удружење: да је тражио од Главног Просветног Савета мишљење треба ли све учитеље и учитељице народних школа оставити без оцене за прошлу школску годину, или само оне учитеље, који су били за време рата у оперативној војсци.

„Што се тиче редуцирања наставног програма за ову школску годину наредио је свима школским надзорницима, да то изврше у споразуму са учитељским већима.

Како је намеран, да због ванредних ратних прилика, продужи законодавним путем рок за полагање практичних учитељских испита, очекује да му и Учитељско Удружење са своје стране предложи: шта би требало учинити, законодавним путем за регулисање и осталих питања, која су последица ратних прилика»“

И Лисмо Главнога Одбора Господину Министру Просвеше.

На питања Господина Министра просвете шта би требало учинити законодавним путем за регулисање питања, која су последица ратних прилика, Главни Одбор одговорио је Господину Министру овим писмом.

Господину Министру Просвете и Црквених Послова.

На Ваше писмо од 20. децембра 1913. год. ПБр. 22520. Гл. Одбору Учитељског Удружења част је, да Вам изјави своју захвалност што сте узели у расматрање жеље ХХХ Учитељ. Скупштине.

· Слободни смо напоменути, да би, у питању о оцењивању учитеља и учитељица за прошлу школску годину, најправичније било оно решење, којим би целокупно учитељство остало без оцене. Тиме би се изједначили сви учитељи и учитељице, јер су за све биле нередовне прилике и, готово, сви су суделовали у рату у разним војним дужностима као борци или административно особље, као: комесари, болничари и болничарке, начелници војних станица и 1. Д.

УЧИТЕЉ 52