Učitelj

дописи · 807

могуће имати избор. Из таквих школа највише се тражи ослобођавање ђака првог разреда. |

Тако стање ове године ће бити пречишћено и прекинуто. Што је за ослобођење, ослободиће се, а све остало казнама нагониће се у школу. Доследност у томе и поред слабе законске санкције донеће успеха.

Пропењивање у сеоским школама овога среза не походи школу 229. к:

ж

Похвално је што већина сеоских школа (њих 9 до 13 имају „фондове за помагање сиромашних ђака.

Једна школа има фонд за олакшање приреза за издржавање школе. — Да је паметно рађено многе би школе могле имати велике фондове и знатне олакшице у издржавању. Да је у те фондове остављено само оно, што се наплаћивало од дужног приреза из ранијих година, па би то биле знатне суме. А да су узимане у помоћ општинске утрине и др. имања издавали под закуп, многе би школе за неколико година имале врло велике фондове и било би им обезбеђено издржавање за дуги низ година.

ж •

С учитељама свога школ. среза одржао сам до сад три на„ставничка збора и то: са шабачким, градским, два збора и са сеоским један збор. На првим зборовима, одржаним по обиласку школа, саопштио сам своја опажања и изнео укратко правац рада, који желим да влада у овој години, која има да санира школ. прилике; затим др. напомене о раду, па је онда донета одлука о начину „скраћивања наставног програма.

На другом збору са градским учитељима донета је одлука: да градски наставници паралелних разреда сваке друге недеље посете по једно одељење сваког разреда заједно са мном: да том приликом присуствују пропитивању из свих предмета, и да се затим о раду наставника у појединим питањима води дискусија.

Ова се одлука изводи тачно и врло лепо и успешно, те се надам да ће донети поуздан успех.

ж

Рад на просветном и опште-културном пољу ван учионице постојао је у неколиким школама, али су као и у свему другом иу овоме ратне прилике начиниле застој. Сад сметају материјалне не-