Učitelj

8

у свако доба прегледати задругине књиге, и целокупну имаовину да испитује месечне и годишње рачуне — биланс — и предлоге о подели чисте добити и да о свему подноси извештај збору задругара. Члан 41.

Рад Надзорног Одбора пуноважан је кад на седници присуствују најмање 4 члана. Одлуке се доносе већином гласова при: сутних чланова. При једнакој подели гласова сматра се да је предлог одбачен. О раду на седницама воде се записници које потписују сви присутни чланови.

Члан 42.

Чланови Надзорног Одбора дужни су редовно долазити на седнице на које се позову. Награду за рад, од сваке седнице имају по 10 динара а осим тога имају права на поделу тантијеме сразмерно учешћу на седницама.

Члан 43.

За вршење задружних послава Управни Одбор поставља Управника, и потребан број чиновника, чија се права и дужности одређују нарочитим пословником који прописује Управнн Одбор.

Члан 44.

Непосредни наредбодавац и старешина над свима чиновницима је Управник односно његов замењеник. Он може бити и члан Управног Одбора. ни Управник, односно његов замењеник, присуствује свима седницама Управног Одбора а, по потреби, и седницама Надзорног Одбора. 5

Члан 45.

Управник и чиновници, од којих Управа тражи, положиће кауцију задрузи онолику колику буде одредио Управни Одбор.

Члан 46.

Управник или његов замењеник, у споразуму са дежурним чланом, поставља и отпушта служитеље.

Члан 47.

Чиновницима, секретару управе и служитељима задруге одре- | ђује плате Управни Одбор.

Збор задругара Члан 48.

Зборови су редовни или ванредни и држе се у Београду. Редован збор дужан је сазвати Управни Одбор најдаље до краја