Učitelj

Психологија 263

Постанак и развитак психолошког живота, како нам. је изложио Спенсер у својим. „Принципима психологије“ јесу један чудан покушај научне историје о умној еволуцији. Остављафући на страну као бескорисна питања и истраживања метафизичког карактера, као оно о супстанцији духа, Спенсер се ограничава да посматра и студира феномене показујући. како «се комплексивније форме свести рађају и развијају постепено од нижих, те стога између биологије и психологије мора имати непрекидне везе. Он држи да, ако је закон еволуције истинит, дух треба схватити по својој еволуцији.

У Француској су најзнатнији представници научне психологије Тате и Кгрог. Тапе у своме делу „Интелигенција“ исписује са великом оштрином и дубином свога мишљења интелектуалне феномене сензације, идеје, асоцијације, извлачећи податке из психологије, социологије, историје и вештина, а Рибо је имао великих заслуга, што је својим радовима попу„ларисао психолошку науку.

И Италија је много допринела напредовању психслошких студија. Међу философима, који нарочито овде треба да буду поменути, видно место заузима Аншоније Росминц, који је у Италији први дао један философски систем; Карло Кашанео човек супериорне интелигенције и универзалне доктрине, који је дао идеју о једној социјалној психологији; Робершо Ардиго представник италијанског позитивизма: физиолог Анђело Мосо итд.

Научна је психологија данас прогресивна наука. Основана

на експерименту, она је извукла човечанство из метафисичких,

"спекулација и расветлила научне идеје, које су биле у дубоком мраку. Њен је сад пут сигуран и јасан и све што се уради на пољу њеном биће од користи не само појединцу, не само друштву већ и целом човечаству. | i |

о ~

%