Učitelj

Просветни преглед | 287

Овим последњим предметима поклања се особита пажња, пошто се тежи, да се људи још од детињства, као ђаци у основним школама, навикавају на радљивост, а одвикавају од употребе алкохолних пића, што је у Финској и законом забрањено.

Страни језици у Учитељ. Школама се не изучавају, али сваки учитељски кандидат мора добро знати обадва државна језика фински и шведски. - i

Младићи и девојке који сврше Учитељску Школу постав"љају се одмах за учитеље без икаквих теоријских и практичних. испита, и то девојке за ниже, а младићи за више основне школе.

__У продужним школама могу бити постављени и учитељи и учитељице. Настава у њима је специјализирана, т. ј. наставници се одређују по предметима, а не по разредима,

Материјално стање учитеља. Учитељске плате исплаћује држава и оне су овако уређене: Почетна плата учитеља износи 11.100 марака, која се повишава са по 480 марака после 5, 10, и 15. године. По томе највећа учитељска плата износи : 12.540 марака, а достиже се после 15 година службе.

Ожењени учитељи осом плате добијају и додатак од 480 марака за свако дете испод 18 година.

Неожењени учитељи имају нешто мању плату.

Поред плате и додатка од државе учитељи добијају од општине стан са 3 до 4 собе, кујном, купатилом, подрумом, шталом и шупом, огрев, пашњак за краву, или 2500 кг. сена, и један простор земљишта за башту.

За сва ове принадлежности од општине може се учитељу дати и накнада у новцу.

За више стручно образовање и спрему наставника за средње школе и Учитељске школе. постоје универзитет. Висока Техничка Школа и Висока Трговачка Школа, у које ступају младићи и девојке по свршетку обадва течаја у средњој школи и по положеноме студентском испиту.

ž ж ШПАНИЈА Катедра за педагошке науке на универзитетима.

· Краљевским декретом од 1. фебруара 1901. г. била је основана катедра за педагошке науке на универзитету у Мадриду, али остали универзитети нису имали ове катедре. Због тога