Učitelj

288 . Учите љ

студенти филозофије на осталим универзитетима, који су се хтели посветити наставничкоме позиву, нису имили прилике добити ни теоријске ни практичке спреме из педагошких наука. Зато је краљевским декретом од 3. августа 1921. г. наређено да се поред свакога фисософског факултета заведе и катедра „за педагогију, са које ће се предавати наука о васпитању са историјом, о новим питањима из обласи педагогије, као и из "организација школа у Шпанији и на страни. Истом декретом наређено је да сваки професорски кандидат мора полагати испише и из педагогије. = Екскурзије учитеља и учитељица у иностранство.

Ово је још једна такође корисна новина у Шпанији. Шпан«ска централна просветна управа жели да се што већи“ број шпанских учитеља упозна са уређењем народних школа и на"ставе у народним школама код напреднијих народа. Тога ради заведене су екскурзије учитеља и учитељица у Швајцарску, Белгију и Француску. Сваки ко жели да учествује у овим екскурзијама мора прво да положи испит из францускога језика. По том сваки кандидат добија додатак од 850 пезета месечно и 500 пезета за пут. Од њих се захтева да добро упознају организацију школа у дотичној земљи, извођење школскога надзора, методику свих предмета, и унутарњи живот народне школе. По повратку у домовину сваки учесник мора израдити једну расправу у којој ће изложити своја опажања и публиковати у неком од педагошких листова. После две године сваки је од. њих дужан да изради и другу расправу, у којој ће изложити шта је он применио и с каквим резултатом у својој школи од онога што је као добро запазио за време екскурзије на страни,

Обадве ове новине у Шпанији даће несумњиво лепе резултате. ПОЉСКА.

Наставни план и програм за народне школе.

Министарство Просвете у Пољској издало је прошле 1920. г. Наставни план и програм за народне школе, који се битно разликује од наставних планове и програма свих осталих држава и по садржини и по обиму.

Прво је за сваки предмет израђен детаљни програм и за