Učitelj

19

-у школи и прожете свешћу о великој улози народне школеи -9 својој великој мисији.

Друга потребна реформа у садашњој организацији учит. апколе јесте реформа наставе коју она даје.

Апсурдно је, на пример, да сеу данашњој учит. школи природне науке, чији закони владају свегом, од чијег што темељнијег и обимнијег познавања зависи наш живот, наше могрално и интелектуално развијање и усавршавање, наше еко„номско благостање, предају и даље у оном обиму, у коме су тих ученици учили у нижој средњој школи. Потреба захтева да "се на стеченом знаљу из тих наука у нижој средњој школи прошири то знање према здхтевима данашњег живота и према „дужностима које народни учитељ мора да врши и ван школе "у поправци економског стања широких народних слојева.

На наставу пољопривреде у учит. школама се не обраћа „она пажња, која одговара задатку народне школе. Тај тако важан предмег и даље остаје једна формалност у програму данашње учит. школе.

Наје чудо, господо, што скоро у свима вашим извештаузима утврђујете, да се вештинама у основној школи не поклања потребна пажња. И ако се све те вешгине налазе у наставном плану учит. школа, и ако програм из тих предмета одговара савременитости и њиховом циљу у народној школи, учесници — будући народни учитељи често излазе из учит. школе "без довољне спреме из тих предмета.

Настава у учит. школи не сме да има за искључиви циљ професионални рад нарндних учитеља и да их спреми само за добре предаваче и раденике у учионици, већ она мора да има ги циљ спрему учитеља за њихов задатак у јавном животу, те је потребно, да им она за четворогодишње школовање у "њој развије љубав и свест о њиховој улози као просветних „"раденика, који непосредно живе у народној средини.

Нарочито ово вреди за већину учитељица, које у највећој мери без велике љубави према своме позиву, врше ту дужност више приморане ради свога опстанка а мање шго га ценеи "воле. А правилно васпитање народног женског подмлатка је важније од онога мушкараца, јер добра мајка и домаћица за„лога су препорођаја и прогреса у народу.

Наставници учит. школа морају бити елита из наших професора. Овим не одричем нити потцењујем значај средње школе, Али сматрам, да је за добру спрему будућих учитеља већа потреба најодабранијих професорских снага од потребе истих за друге професије Јер, ученици учитељ. школа у њима завршавају своје школовање, те им и спрема мора бити потпуна, док ученици средњих школа, одлазећи на Универзитет, зимају прилике и времена да своје знање прошире, а недо «статке и непотпуности у настави средље школе надокнаде и

6%