Učitelj

20

попуне, или ако не одлазе на Универзитет, већ улазе у јаван! живот са оним знањем, стеченим у средњој и другој којој стручној школи, не могу својом непотпуном спремом бити од. толике штете, колико ње може бити од недовољне и напотпуне спреме народних учитеља.

Наставници вештина и телесног вежбања морају бити не: само најспремнији и најодабранији, већ морају и сами темељно: познавати метод и циљ тих наставних предмета у народној школи. Ниједна учитељ. школа не сме бити без таквих и тих. наставника као што је то данас случај у већини наших учит.. школа, ако се жели провести естетичко и физичко васпитање: народне масе кроз народне школе као јединих установа у том. циљу створених и учињених уставом обавезним за све поданике..

Најзад, регрутовање за будићи кадар народних учитеља. има да се врши путем учит, школа тако, да оне приме за своје ученике ону најодабранију елиту са положеним н. теч, испитом.. која даје највише гаранције не само да ће с успехом свршити учит. школу, но да ће и својом природном предиспозицијом. ка великом позиву народног учитеља постати васпитач, јер је то највиша уметност, за коју је поред школ. спреме потребав. и урођеви дар.

И кад нам тако уређене учитељ. школе буду спремиле: такве будуће генерације народних учитеља; када у сваком селу буде народна школа уређена на другој основи од садашње, онда ће тако спремни учитељ наћи у народу неисцрпан резервоар људи; разума; енергије и воље. У деци народа који му“ се поверавају и која походе /единствену народну школу с једнога на други крај наше Отаџбине, наћи ће он ону сировину, од које има да се створи будућа велика нација, учећи их за. њихову улогу свесних грађана који ће знати, хтети и умети

Настава А) у градовима У кенских школа“ ., - =“ 39 3) мушких = _____-__ O 2) мешовитих школа . . . 43

Свега школа 121 са 138 одељења. Б) у селима 1) женских - школа: 2. кље-- == 2) мушких a e ке вук 3) мешовитих школа. . . 825 Свега школа 825 са 825 одељења.

Укупно школа 946 са 963 одељења. По свима вишим извештајима са врло ретким изузетком.

настава је у свима школама извођена методски, знање утвр-: ђено и својина је ученика. |