Učitelj

Задаци учитељске оргавизације 7

послове и грађанске и оне којима ће се одати у животу, па. да све те послове врши са што више знања и умења.

Из овога социјалнога захтева новога времена потекао је. и принцип обевезнога школовања, али се тај принцип у. нас погрешно схвата и изводи, а последица тога је, да се ни у · пређашњој Србији, после једнога читавога столећа слободнога државнога живота, не школује ни пуна трећина дорасле деце за школовање, док у државама, које су постале после ње, и уз њену помоћ, има више и школа и учитеља, па се у њиховим народним школама школује и знатно већи контигенат дорасле деце за школовање. Факт је и жалостан и стидан, али истинит. Тешко је гледати истини у очи, али то се једном, ипак мора учинити кад тад.

По ономе како се у нас схвата и изводи принцип обавезнога школовања народне младежи види се јасно, да је у нас још и сада школовање само право да се школује ко хоће и може, а пошто велика већина нити хоће нити може, онда је дошло, као последица тога, да се ни у околини престонице не школује у народним школама још ни половина дорасле деце за школовање, и да се увећање процента писмених људи једва примећује, те, ако се тако буде у нас напредовало и даље, онда би нам требало још једно читаво столеће, па да можемо стићи само дотле, да се у нас проценат писмених и неписмених само изједначе, а кад би се дочекало да неписмених никако и нема као код наше браће Чеха, то се не може ни сагледати!

Прави смисао обавезнога школовања није да се школује

сваки где има школе, т. ј. само они који се налазе у повољним и срећним приликама да се могу школовати, већ да се школовање у народној школи до извесне старости омогући подједнако за сву дораслу децу за школовање без разлике, То је прави смисао обавезнога школовања народне младежи, тако се принцип обавезнога школовања изводи у другим напредним земљама, иначе принцип обавезнога школовања, кад се тако не изводи, постаје само илузија. ; Кад се овако критички гледа на извођење образовања или просвећивања народне младежи у нас, онда се опажа још једна, појава која не може да издржи критику. То је ова појава: у нас постоје неколико грађанских и неколико домаћичких школа, оне се отварају и одржавају из општих државних срестава, а

Учитељ · 2