Učitelj

Задаци учитељске организације 37

и васпитачкога посла, у погледу марљивости за усавршавање, -тако и у погледу држања и понашања међу друговима иу грађанству, и пошто положе прописани државни теоријски и практични испит за сталнога учитеља.

7. За стручне учитеље народних школа могу бити постављени учитељи народних школа који школском сведоџбом ли положеним испитом докажу да имају довољну квалификацију за наставнике из стручних предмета, а то су: цртање, певање ручни радови, гимнастика, разне гране из области домафинства, народна економија, и пољске привреде.

8 За забавиље и наставнике народних школа за ненормалву децу (слепе и глувонеме) постављаће се такође лица са стручном спремом.

9. Ради спреме за стручне наставнике сваки учитељ добија годишње осуство од редовне службе, који то желе. Акс тога ради одлазе у иностранство, онда добијају и накнаду путвих трошкова.

10. За хоноргрне наставнике у народним школама за продужно образовање, могу се постављати сва она лица која ммају потребних квалификација за то.

Ћ. Уређење учитељскога стања и положаја.

Стални, привремени и стручни учигељи народних школа, као и забавиље, учитељи за слепе и глувонеме, су државни чиновници, и као такви они се класифицирају према пропитима закона о чиновницима грађанскога реда, који у свима својим прописима важи и за учитеље народних школа, с тим да учитељи морају бити увршћени у исту класу или категотрију државних чиновника, у коју се увршћују чиновници осталих струка са истом или равном школском спремом, и да сви прописи који се односе на стање и положај, подједнако важе и за учитеље и за учитељице.

В. Учитељска спрема.

_ Државни и национални интереси захтевају да се учитељски кадар знатно увећа, а исто тако да се и спрема учитељских „кандидата подигне на виши ступањ Тога ради захтева се:

1. Да се повећа бројр учитељских школа с обзиром на величину недостатка у учитељима народних школа.