Učitelj

Просветни преглед 58

в________________--

рално васпитање. Учење песме очекује се са нестрпљењем и праћено је са задовољством и учитеља и ученика. Чудновата је ствар видети и чути групу од неколико стотина ученика, од 10—12 година, који певају у хору у два или три гласа,. што се узима у обзир као тешко, иначе у нашим школама ово је немогуће постићи.

Ова општа наклоност за песмама искоришћава се за образовање националног осећања. Народне песме, војничке и патриотске свуда су по Немачкој распрострте помоћу школа. Оне су постале црквене песме пангерманске религије и оне се понављају на свима састанцима, шетњама и банкетима. Ово се разликује од концертних певања по кафанама, која су проста и глупа, а која су срећа за Француску, док се заборављају наше старе провинциске песме као и дела наших песника у средини ХИХ столећа, која још имају укус и смисао Француске. Љубав ка песми у Немачкој је, у истини, једна национална веза и једна морална снага за васпитање, у коме највећег удела има школа.

5. Продужне школе. И ако је већи део наставе у немачким основним школама упућен само на памћење и навикавање, ипак то све остаје доцније за образовање суда. Док су часови за одрасле Француске дечаке и девојчице само установе необавезне, остављане доброј вољи општина и учитеља, дотле су · часови за продужно образовање обавезни за дечаке и девојчице од 14—17 година, и то барем 4 часа недељно. По варошима ови се часови дају после рада, а по селима за време зиме, Програм који је уређен сарадњом школских власти, OH штина и занатских комора, намењен је општем образовању _ (немачки језик, историја, географија, туђи језик), а такође посвећен је и за поједине гране и специјална спремања (агрикултура, адвенажа, рачуноводство, цртање, технологија и др.) Ова организација представља огромну корист: она олакшава програме народних школа трудећи се да да преко потребна знања која су тешко приступачна младим духовима, а која ће се са успехом изводити између 14 и 17 године, Она даје млади"ћима подесне поуке за професију коју изаберу за вођење заната у истом смислу. Она продужава на младог човека акцију школе; враћајући се са пољског рада или из радионице, он у њој напави пријатног одмора и привлачљивости. Пошто је већ ступио у економски живот, он цени учење, не више као