Učitelj

|

138 Учитељ

поклоне: „савске пчелице“ шаљу суве шљиве а оне из Цавтата и Дубровника лимунове, смокве и поморанџе. Савске Пчелице воде коресподенцију са Скопљем, Сплитом, Суботицом, Новим Садом, Битољем, Неготином, Панчевом и другим местима где постоје организације „пчелица“ или другде дечје установе и организације,

Осим тога Савске Пчелице израдиле су масу хаљиницаи рубља за пострадале у Кадрифакову, за децу из обданишта бр. 2 у Београду; затим су помогле новчано сиротну децу у Задру, Феријални Савез са 100 динара, Фонд Учатељске Сирочади са 150 динара, сирочад у Битољу са 200 динара и многе друге.

Савске Пчелице имају своју ђачку читаоницу, којом саме рукују, затим ђачку штедионицу где такође саме управљају; оне имају своју малу председницу, секретара и благајницу. Оне су све чланице Савеза Трезвене Младежи и фонда сиромашних ученика на Косову а ступиле су и у Подмладак Друштва Црвеног Крста и уписале су своју организацију у чланство Народног Женског Савеза.

Организаторка Савских пчелица. је |наша вредна учитељица Г-ђа Јела Ивановићка.

Оц оснивања ове дечје организације до данас издатци износе око 10.000 динара. Организација има готовину око 600 динара код Учитељске Банке. Целикупан друштвени обрт од постанка до данас износи око 17.000 динара.

Пчелице имају све саобразне хаљинице беле боје са извезеним златним пчелицама на грудима, око рукава и ивица хаљинице. Осим тога оне се разликују од многих својих вршњакиња својом вредноћом, истрајношћу и марљивошћу пчеле, а труде се да постану и најбоље ученице.

Русија

Повориште младих гледалаца. — У Петрограду је 5“ славило годину дана рада „Позориште младих гледалаца“. Ту институцију основао је познати уметник А. Брјанијев, који је био једно време члан Гајдбурског позоришта. То омладинско позориште посетило је за годину дана 555.000 гледалаца. Позориште има свој оркестар и педагошки кружок, који води систематски надзор и бележи психолошка опажања о томе,