Učitelj

Просветни преглед 139

како који комад утиче на децу. За најмлађе су одређене легенде и басне, за мало старије драме па и Молијерове комедије. Неке нове ствари доживљују по 100 и више реприза. Стање Универзитета. — Према службеном извештају Каменског, референта за Велике Школе у Русији, данас се у подручју совјетске републике налази: 15 универзитета са 42 факултета, које све изцржава држава. Поред тога постоје још

и 4 Универзитета са 9 Факултета, које издржавају локалне власти,

На дан 1. августа ове године било је на Универзитетима 136.671 ђак. Састав Факултета је следећи: три Факултета постоје за социјалне науке, 21! за индустрију и технику, 12 за педагогику, 6 за медецину, 9 за лепе уметности и 25 за по-

љопривреду. Албанија

Италијанске школе. — Пре кратког времена италијанско Минист. Спољних Послова штампало је: „Годишњак италијанских школа у иностранству“ из кога смо узели ове податке о италијанским школама у Албанији. Тако 1913—14 године Италијани су имали своје основне школе у Скадру, Драчу и Валони. У Скадру су имали и дечје забавиште са 155 ученика, женску основну школу са 255 ученица и мушку осн. школу са 487 ученика. У Драчу су имали: женску осн. школу са 309 ученица и мушку са 109 ученика, а у Валони су имали женску осн, школу са 213 ученица и мушку са 135 ученика.

За време европског рата све су те школе биле ватворене па чак и после рата нису отваране због недостатка уче- ника. Посланик Негрети због тога је упутио интерпелацију на председника владе Мусолинија и тражио да му одговори: зашто се у тим местима не отварају школе, Мусолини је одговорио: да су школеу Драчу и Скадру затворене због апсолутног недостатка ученика а да је школа у Валони била отворена почетком ове године са 20 ученика и да је за годину дана потрошила 260.000 лира. Из тих разлога и та је школа затворена и нема изгледа, да ће се ускоро отворити.

Италија Борба против дечје туберкулозе. — На десетом конгресу против туберкулозе, који је одржат у Милану, водила се главна дискусија о борби против туберкулозе у 480 доба па се Лон ло до ових ресултата: