Učitelj

382 Учитељ

'oba stupnja narodne škole, otvorena je 1919. god. Nju izdržava „Društvo prijatelja“, koje najviše sačinjavaju đački roditelji. Danas ona ima 4 učitelja i 80 đaka (I i II osnovne i IH i III građanske škole). :

Ostvarenju gornjih zadataka i vaspitnih ciljeva služe mnogobrojna srestva i ustanove. — Tako so u ovoj školi nalazi mo“derno nređena даска Кијпа, оде deca sama pripremaju povrće, kuvaju jela, čiste i peru kuhinjsko posuđe.

U pozorišnoj sali deca su podigla i izradila pozornicu s kuJisama i garđerobom. Tu ona daju pozorišne komade i drže đačke skupštine. Pored toga tu se nalazi bogata đačka knjižnica s raznovrsnim knjigama, dečjim časopisima i listovima па češkim i stranim jezicima.

Deca u društvu s učiteljima rade ne samo u radionicama (gde se uče vezanju knjiga, drvorezu, malanju na porculanu, duborezu u linolenmu, тодејоуапји, bojenju školskog nameštaja, - udaranju stakla na prozore, izrada reljefnih karata, nego svakodnevno raspremaju, čiste i peru sva školska odeljenja i hodnike.

Za školu naročiti značaj ima velika bašta, koju su deca i učitelji uz pripomoć opštine i đačkih roditelja uredili na mestu ranijeg sportskog igrališta. Danas· ova bašta ima 5 modernih staklenih odeljenja, rasadnik drveća i semena i velike prostorije za ођдејауапје 1 gajenje svakovtsnog povrća i voća. Tu se deca pod uputstvom stručuih lica uče racionalnom povrtarstvu i pčelarstvu, ribarstvu i zemloradnji.

Prihodi od bašte se upotrebljavljavaju za podmirenje školskih potreba (plaćanje osvetljenja, nabavku uglja i nastavnih srestava), — U bašti deca najbolje upoznaju korisnost fiziškog rada. Pored bašte je igralište s ljuljaškama i gimnastičkim spravama.

Za računsku nastavu služi materijal ne samo iz žkolskog života i bašte, već i iz trgovačkog dućana, koji je smešten u jednom odelenju škole. Tu deca iz nižih razreda mereći robu na raznim vrstama vaga i mera i prodajući, istu uče se praktičnom računanju. -

w svome pozorištu i u pozorištu s lutkama deca izvode i 'insceniraju izvesne istorijske i druge događaje prema učiteljevim predavanjima. | -

Џ акуагаијшти, |егапјити 1: kafezima deca prate život

»