Učitelj

Нови наставни програм за основне школе 351

М!. Вештине.

_ Цртаве, певање, гимнастика и ручни рад долазе у ред гвештина или у групу стручних предмета. По томе у изради програма из области ових наставних предмета треба да имају највећега учешћа стручњаци или стручни наставници. Без сумње да су стручњаци или стручни наставници и извршили како избор тако и распоред наставнога градива из ових стручних предмета с обзиром на педагошко начело о поступности у настави и узраст школске младежи, те у томе погледу не бих могао чинити никаквих начелних примедба, али би се овом приликом и на овоме месту имало што шта рећи у погледу „извођења и ове наставе у нашим основним школама, а које, по моме нахођењу и познавања стању ствари, није како би и требало и могло да је, То моје мишљење односно самога извођења наставе и из ових наставних предмета, као и из осталих биће изложено у завршноме делу овога реферата, где држим да је томе место.

Б) 'Методичке напомене и упуства за извођење наставе у основним школама.

Наш стари наставни програм за основне школе садржи у главноме само списак лекција из појединих наставних предмета. Таквим наставним програмом, и кад је он најбрижљивије израђен, не осигурава се у довољној мери добро извођење наставе у основним школама према прописаноме програму. Да се довољно осигура добро извођење наставе према прописаноме програму потребно је да уз наставни програм иду и потребне методичке напомене уз сваки наставни предмет, а на крају и општа упуства за извођење целокупне наставе у основним школама. То је као добро и корисно усвојено у свима напреднијим државама, и зато су наставни програми за основне школе у њима дебеле књиге, од по 10. па и више штампаних табака већега формата, а у нас наставни _ програм за основне, школе износи само по неколико листића.

Први захтев, да уз прописано градиво за сваки наставни предмет треба да иду и методичке напомене за рационално извођење наставе из свакога појединога наставнога предмета,