Učitelj

| | | | | | | | ђ

648 Учитељ

бро нам може послужити и скиоптикон, али пројецирање слика

"не треба да буде само забавни део, већ саставни део наставе, тако

да одмах искоришћавамо утисак, који слике учине. У томе циљу потребно је саставити згодне серије дијапозитива. Најзад препоручујем да се у школама установи један дан „трезвености“, онако као што имамо дан „братимства“ (1. маја) и дан „штедње“ (31. октобра). У Чехословачкој се за ово препоручује 7. март, за Чехословаке веома значајан дан, који би ученике потсећао на светли пример президента — апсистента и наводио их на дубље и чистије расуђивање.

Из свега што је овде изложено јасно се види, да школа

може много учинити за апстинентско васпитање младежи; али би

било погрешно веровати, да она може учинити све. Није могуће узвикнути попут Лајбинца: „Поверите ми васпитање деце, а ја ћу вам изменити изглед земље“. Не узимајући у обзир физио: лошке индивидуалности, са којима се дете рађа, постоји и читав

"одговарајуће слике, које сам већ раније споменуо.=“) Врло дО–

низ других утицаја, који делују сасвим супротно, неутрализују, .

преовлађују и угушују добро семе које ниче. То је нпр. кућа, која често пута руши оно, што је школа саградила и изазива код деце револт и неповерење према школи; то је у алкохолизму огрезло друштво, које често за један сат упропасти више, но што је дете за читав месец научило; ту је улица, биоскопи а много пута и јавно мњење, које не само што не потпомаже учитељев рад, већ устаје и против њега. Није ретка појава на селу, да контакт између учитеља и грађана одржава само чаша пива. Учитељ, који се усуди да прекине овакву везу и престане ићи у кафану, постаје непогодна и несимпатична особа.

Мучно пада и то, што се још и данас у школским уџбени-

цима одржавају лажни назори о алкохолизму. Немам довољно речи, којима бих осудио оно застарело тврђење, да је пиво за

· одрасле, док је оно најшкодљивије алкохолно пиће, које највише

од свих примамљује. Није Масарик узалуд рекао, да је одавање наше интелигенције пиву, гроб културе. Ако будемо пустили, да се код младежи учврсти та несрећна идеологија, онда не треба да се чудимо, што ће она у способности да се много попије видети знак зрелости и трудиће се, да одрасле достигне бар у пићу.

жж Чехослов. Апстинент. Савез издао је неколико зидних слика, које приказују утицај алкохола на јетру, срце и мозак.