Učitelj

Психоанализа снова 663

Изостављање појединих делова латентних идеја, ублажавање, наговештавање, приближавање ка овим идејама, и померања њихова центра, то су, у главном, три облика, у којима се јавља дејство цензуре, три начина изобличавања сна. ·

Али на страну дејства цензуре као таква, кад се цензура посматра као динамичка функција свести, онда се она тек појављује у правој својој боји. Кад се, при објашњењу снова, траже од особе накнадна објашњења о појединим деловима сну помоћу метода слободне асосиације идеја, т. ј. кад се тражи од особе да каже све што јој падне на памет поводом неке слике њеног сна, наилази се тада често на један извесан отпор код особе. Особа неће никако да каже идеју до које је доведена асосиацијом. Овај отпор може имати различите ступњеве, може бити већи или мањи и појављује се готово увек при објашњењу снова. Он није ништа друго него отпор цензуре. И он је најбољи знак да је то исто место за време сна било цензурисано и да се ту налази нека латентна идеја чијој се појави противи цензура. Цензура се дакле не "задовољава само да изазове извесне деформације сна, већ дејствује перманентно и тежи да одржи и сачува деформацију. „Будите сигурни, каже Фројд, кад одбијате да дате пристанак на једно исправно објашњење вашег сна, да су разлози који вам диктују ваше држање исти они који управљају цензуром и деформацијом сна и који чине потребним објашњење снова" И у једном и у другом случају исте су то идеје п врше исту функцију.

Пошто смо се упознали са разним дејствима и облицима цензуре, интересантно би било сад знати које су духовне тенденције које врше цензуру, 4 које су тенденције против којих се врши цензура. Тенденције које врше цензуру то су најопштије речено оне идеје које сачињавају моралну, естетску и социјалну личност особе; то су оне идеје које особа „признаје као своје и са којима се осећа у сагласности."

Али које су то тенденције против којих је уперена цензура2 Може се рећи пре свега да су то тенденције забрањене,

1 Ibid. 157. ž Ibid. 157.