Učitelj

Д-р Војислав Бакић 325

наука о васпшиању, Поуке о васпишању деце у родитељској кући, 0 мехинизму у школској насшави, О каракшеру и образовању каракшерности, О васпишном прилагођевању, 11едагошко искусшво, Морални живош у рату п у миру, Serbiссћег Усћштезеп у Рајновој енциклопедији и т. д.

Његов правац су наставили у нашој педагошкој литератури његови ученици П-г Стеван Окановић, Р-г Душан Рајчић, Љуб. М. Протић, Јов. Ђ. Јовановић и др.

Смрћу његовом силази са позорнице нашег јавног живота и рада један знатан човек, велики родољуб и народни просветник и васпитач, примеран грађанин, којн је за целог свога живота уживао неподељене симпатије свих редова грађанства који су га познавали, а нарочито његових многобројних ученика. Нека је слава П-гт Војиславу Бакићу великом педагогу, и просветнику нашем.

Десетогодишњи просветни рад у нашој земљи. __-

Ако би хтели да обухватимо и оценимо просветни рад у нашој земљи за последњих десет година, морали би узети у обзир све чиниоце који су у томе времену на њега утицали. Морали би у првом реду из тога збира чинилаца издвојити оне који су делали непосредно и чији је утицај био важнији од других посредних и споредних чинилаца. То је у осталом једини логичан пут, јер да се један задатак правилно реши нужно је прво да се правилно постави, треба узети у обзир све чиниоце који својим посредним или непосредним утицајем важе као конпоненте одређеног односа који је у питању.

У погледу горе постављеног питања изналажење тих чинилаца изгледа на први поглед врло лака ствар. Носиоци

#) Овај чланак је примљен по расписном конкурсу Извршног Одбора У.Ј.У. као једини на објављену тему. Он се штампа са извесним изменама а уредништво се ограђује од многих уопштавања која писац у чланку чини а нарочито кад се дотиче административних органа јер многобројни примери тврде противно,