Učitelj

84 | Учитељ

своју сутрашњицу. Јасно се оцртавају два менталитета, два света — стари и нови свет. М сасвим је природно да се иза кулиса родитељског прага води секуларна, "тешка борба о престиж, борба која значи конфликт двеју генерација.

Овај конфликт генерација није локалног карактера, он није наш специјалитет нити продукт искључиво наше средине. Он је универзалан и стога заслужује много озбиљнију пажњу не само родитеља већ и свих образованих људи. Што је он остао код нас још увек у домену бриге и интересовања самих родитеља а не и јавности, то има свога разлога и ако не оправдања. Светски рат, вођен на огромној територији и уз ангажман незапамћеног броја нација, био је и по своме узроку и по својим последицама материјалистичке природе. Он је представљао сукоб крупних капитала и борбу око светских тржишта. Спиритуелни мотиви, племените пароле О слободи народа у истини су биле лајтмотив за борбу малих народа а маскирање правих мотива великих народа. Крвав и ужасан сукоб милиона људи, рат који је ангажовао не само оружане људе већ и ненаоружане жене и децу, повукао је тако дубоку и крваву бразду између прошлости и будућности, да су узалудни напори и трзаји свих оних који покушавају да поставе мост између те две епохе. Садашњица, генерација која је без своје кривице осетила на. својим плећима ужасе рата и сву одвратност према њему, не налази ни у своме срцу ни у своме разуму његово оправдање. Омладина је разочарана. Она нема више поверења у оне који представљају прошлост. Ауторитет генерације која. одлази представља још само конвенционалност. И не само у политици, већ такође у литератури и науци, јер су чак и ове биле ставиле себе у службу крваве ратне олује.

Разочарење омладине потенцирано је још више сенкама. смрти, које и после великога рата шетају иза кулиса и по кабинетима великих сила, претећи да опет спусте свој мач на животе нових милиона људи. Социјалне невоље и економска беда дошле су да још једном докажу историску ис тину,„да су оне једино "позитивно и неизбежно што ратови доносе. Незахвалност према онима, који својим костима обележише нове међународне границе, као и неосетљивост према њиховој деци, служи новој генерацији као ужасан мементо.