Učitelj

86 У читељ

вих. Извесно нервозно осећање месијанства преокупирало је поратну омладину и многи од ње мисле, да имају право диктирати законе за ново време. Ненаоружана искуством сопственим а одбацујући искуства старијих генерација, омладина често верује у немогуће могућности. У толико су и њена разочарења већа, у толико је и њен бол дубљи. Акорди болесног песимизма што није одлика младости — проткани су кроз поратну омладинску поезију, па ипак дају рефрен неке чудне чежње за

нечим што је далеко, врло далеко али ипак достижно. Ова мрачна расположења према садашњици и ведзр оп-

тимизам, вера у будућност последица су колико извесних политичких промена у свету, толико и нарочито неслућених проналазака на пољу технике. Човек није више прикован само за земљу Он силази у морске дубине и лети небу под облаке. Прелеће океане а безжичном телеграфијом и телефонијом кореспондира са целим светом. Култура, наука и уметност све више постају заједничко добро света. Нације, као етничке целине, добивају своје место у међународном концерту не по боји своје коже или по историској улози, још мање по својој бројности већ по својој културној вредности и културним атрибутима које уносе у ризницу човечанства. Овај факат чини да и мали, културно заостали народи ревњиво корачају брзим темпом ка прогресу. Омладина је најпозванија да убрза овај прогрес, стога је и разумљива њена нервозност, нарочито Код малих народа. у Горда на своју мисију, омладини стално изгледа да је прогрес сувише спор и да за ту спорост носе ПетанУррост они који су до сада били носиоци прогреса.

Исти они елементи, који су већ у огромној мери нивелисали међународни живот, учинили су да се у знатној мери нивелише и скоро исти ментадитет омладине, школоване омладине. Брзо се руше „кинески зидови“, брзо се газе традиције, обичаји и навике прошлости. Чак и расне особине губе од " својих квалитета и сливају се у опште, интернационално људско језеро. МИ баш омладина пружа нам примере, који лепо илуструју овај факат. Она је данас по својим менталним 0с0бинама скоро иста у Јапану као у Енглеској, у Русији као у Немачкој, у Италији као у Америци. Свуда омладина преживљује исту душевну кризу и свуда показује исте тенденце.