Učitelj

О новцу 205

чане вредности којима кад затреба можемо уштедити већ извршени вишак рада.

Дабоме да се вишак рада управља према домаћим потребама које морају бити подмирене. Ко мора много да ради» «Онај коме много треба). Коме много треба» (Пијаници, конкару итд.). Он мора само да ради, да би се некако за нужду са својом породицом провукао. Потроши зараду за бескорисне ствари и да би своје рђаве навике задовољио мора можда много више да ради него наш радник у овом рачун ском примеру. Како се само може штедити; (Живети обичним животом, не картати се, не пити итд).

5) Како други људи штеде! Наш радник је своју уштеђевину улагао у штедионицу. Знамо и зашто. Али увек има људи који своју уштеђевину не остављају у штедионицу, већ је чувају код куће у стану. О таквим људима сте већ чули. Где остављају уштеђени новац» (У чарапе, под јастук, у лонце). Којим су опасностима изложене ове уштеђевинег (Крађи, ватри). Ови људи не добијају за свој уштеђени новац ни камате. “

Где се још може уложити заштеђени новац» (Поштанска штедионица, Задруга за штедњу, Земљорадничка задруга, Општинска штедионица, Потрошачка задруга итд.)

6) Како деца могу да штеде. (Чувати одело, чинити услуге итд.)

7) Шта деца могу да раде са уштеђеним новцем. (Помагање сиромашних људи, давање прилога Подмлатку црвеног крста, куповање добрих књига, путовање, основица за изучавање будућег заната итд.)

Ф

О људима који не могу да раде, и који ништа не могу да заслуже

Претходни задаци: Питај свога оца, дали ће он добити пензију, да ли је у окружном уреду, колики недељни улог плаћа, да ли је свој живот осигурао.

1) За рад неспособни инвалид.

Хоћу да вам испричам један доживљај. Јуче сам видео. где седи на ивици улице један сиромашни човек кога треба жалити. Замислите, неспособне су му обе руке! Како је бес-