Učitelj

208 Ум игре љ

в) Инвалиди се обраћају за доброчинство. Оснивају "своја удружења, која за своје чланове покушавају да скупе новаца помоћу добровољних прилога. Ко је већ присуствовао некој таквој забави» Сем тога инвалиди и просе прећутно трпљени од стране власти.

г) Како би се за посао неспособним инвалидима још могло помоћи» Оснивањем инвалидских домова за оне који немају кућне неге и збринутости. Како би се овакви домови могли подићи» Оснивањем удружења, задруга, добијањем земљишта, вртова, где би били лако запослени. Државном помоћи. Обучавање делимично неспособних инвалида за могућне послове.

3) Други за посао неспособни људи.

Стари и болесни људи који су без средстава. Нашта беда често наведе ове људе. (Крађи, самоубиству.) Како би се за ове могло побринути. Старачки домови, сиротињски домови. Како општина помаже за посао и зараду неспособне људе.

4) О пензионерима и рентиерима.

Шта бива са чиновницима и учитељима кад не могу више да радег Чији је отац добио пензију» Колико годишње2 Колико је твој отац морао да плаћа док је био још у служби»

Шта је то рентиер. Од чега он живи. Ко познаје неког рентиера. Шта они имају»

5) О окружном уреду. -

Шта бива онда кад се твој отац разболи и не може више да иде на посао2 Колико болесничке потпоре он прима2 Докле» Шта још добијаг Колико мора да пета кад може „да ради» 2 6) Које дужности имају деца према својим старим за рад неспособним родитељима» Да ли сва деца испуњавају ове дужности» Како се оне могу испуњавати»

7) Додотак:

О људима који могу да раде а неће (занатске калфе, "беспосличари итд.) Какав је свршетак ових људи

Беспослица. Од куда то да има толико незапослених> Примери из општине. Како се незапослени издржавају» Потпора незапослених, Ко ову потпору исплаћује, када и где» Колика је она» Надзор над беспослицом. Општински и државни радови као сретство за упослење незапослених. (Израда друмова и мостова, регулисање река.) _

Вуј. Пешковић