Učitelj

О новцу 207

Поздравио сам се с њим и на свом даљем путу мислио сам на све оне многе и многе богаље које је рат створио. Колико нас дневно сретају! Толико смо се на њих навикли, да их више и не опажамо. Отворите само очи кад идете у лицом, па ћете ове многе неспособне за рад већ приметити. Кажи нам какве ратне инвалиде си ти посматрао! Који су од тих били [неспособни за радг Које ти инвалиде познајеш у у нашој општини2 Који не могу ништа више да раде» Који могу само лакше послове да раде» Од чега живе ови инвалидир Инвалидска рента или инвалида није довољна за живот. Шта онда раде такви инвалидиг (Просјаче). Где просјаче и како (При свечаностима стоје на улицама и путевима, показују своје дрвене ноге и пружају шешире. У возовима моле за дарак). Ја сам већ многе овакве ратне инвалиде видоо, који су на прсима носили белу плочу са једним натписом. И ви сте их сигурно већ посматрали, Шта сте на плочицама читалир (Ратни слепац. 100 процената неспособан за зараду). Шта то треба да значи» Који су инвалиди по овоме за ма какав посао неспособни, којим би своје животне потребе могли подмиритиг Ко одређује ступањ неспособности зараде» Ко познаје инвалиде, који су 50 процената, 75 процената неспособни за рад»

9) Ко се брине за инвалиде који су неспособни за рад, и како се бринер

Инвалиди који су неспособни за рад не могу по овоме ништа да заслуже. Али морају да живе. Мало пре смо рекли да ти добијају инвалидску помоћ или потпору. Ко ову исплаћује2 Ко зна колико она код 100 процената за рад неспособна инвалида износи» (Прочитати Инвалидски закон од 4 јула 1999 и сакупити материјал.) Код 50, и 75 процената за рад неспособних инвалида» |

Инвалидска потпора није довољна за живот. На који начин сад покушава инвалид да се пробије кроз живот»

а) Помоћу неког покушаја рада. Он покушава да још "нешто уз то привреди. Како Мале услуге, уређењем каквог дућанчића, обилажењем по кућама. Који инвалиди наше општине раде овакве послове»

6) Држава им уступа продаје дувана. Ко познаје такве: инвалиде» Шта ови инвалиди продају