Učitelj

230 У чите

Поред ових школа било је и других вероисповедних школа, и то: 50 муслиманских школа са 3500 ученика; православних 183 са 2167 ученика; католичких 113 са 9438 ученика и 46 протестанских са 3302 ученика.

Читаво ово шаренило школа јасно нам показује колико се разних интереса сукобљавају у Палестини, и колико се разних конфесија отима о дечју душу.

Поред народних школа има и неколико учитељских, пољопривредних, као и неколико других професионалних школа. Нарочито треба истаћи једну школу декоративне уметности и један технички институт.

Већина наставника су Арабљани или Јевреји. Њихов менталитет је под великим и специјалним утицајем „Свете Земље“. Разумљиво је, што ту не може бити речи о некој општој учитељској организацији, пошто је верски антагонизам врло велики. Чак постоје и верске разлике и међу самим Јеврејима, што повлачи разне врсте школских система и васпитања.

Једна група јеврејских учитеља припада верском савезу Хамизрани, друга група припада организацији Гистадриш, у којој су организовани и радници, трећи и највећи део припада ционистичком покрету, а то су махом учитељи, који су дошли у Палестину у чисто пропагандистичком циљу.

Арабљанско учитељство нема никакве организације и · ако се у том погледу врши пропаганда.

Општи положај просветних радника, а нарочито учитеља. врло је тежак. Беспослица, која влада у Палестини, захватила је и учитеље. Многи су напустили Палестину, други. отпуштени, а остали живе у великој беди. Сама криза ционистичког покрета довела је до затварања многих школа због материјалне кризе. Има већ година дана како се плата прима неуредно. Овакве прилике довеле су у јануару ове године до учитељског штрајка. Успех је био делимичан. Учитељи су примили заостале плате из 1928 године, а за 1927 годину за неколико месеца још нису примили.

Д. Љ. Вштпоровић