Učitelj

2392 Учитељ

Најчешће студентска су занимања: келнери, ложачи код централног грејања, разносачи новина свима претплатницима у времену од 5 до 8 ујутру, вратари, бербери и др. Студенткиње обично раде разне домаће послове. За време великог распуста продају разну робу по железничким станицама и пристаништима или најрадије иду на жетву.

Д. Љ. Виторовић

БИ Е

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А. Домаћа књижевност

Др. Душан Рајичић: Лосебна дидактшика или Наука о предавању појединих наставних предмета. Свеска прва (четврто, проширено издање). Београд, Геца Кон, 1929. Цена 20 динара.

Кад приказивач добије преда се књигу која је, мада већ досад опште позната и врло добро примљена, у новом издању само „проширена“, онда њега, сасвим разумљиво, интересују у првом реду учињене допуне. А кад он уз то још познаје и темељност, коју писац уноси у сваки свој рад, онда је тражење и оцењивање унетих новина право задовољство. Зато одмах могу рећи да проучавање четвртог издања ове књиге оставља за собом утисак да је њена вредност повећана.

Ја сам раније, приказујући у „Учитељу“ пишчеву Методику матерњег језика, изнео на који начин г. Рајичић пише своје књиге. Научничка обазривост и самостално проверавање на пракси у народној школи, које сам том приликом истакао, огледају се и код ових измена. Требало је да прође скоро четврт века од прве појаве „Посебне дидактике“, па да се г. Рајичић одлучи на нешто веће измене. Књига је у своје време постала на тај начин што је он објавио своја предавања, која је као заступник ондашњег, за наше прилике новог Хербартовог правца држао својим ученицима. Књига тих предавања је лепо примљена и у многим учитељским школама употребљена као уџбеник, а због оскудице добрих методолошких књига била све више тражена. Зато је била прештампавана, али без већих измена.

Најновије њено издање, о коме је реч, допуњено је новијим погледима у области методике. Само г. Рајичић се нити упушта у опширније излагање тих нових гледишта нити ·