Učitelj

494 У чисте ј

за нервозне. У појединим случајевима треба да одлучује специјалиста лекар. 2 Сметња дисању на нос

Овај органски недостатак веома неповољно утиче на напредовање ученика, много више него што на први поглед изгледа. О њему има врло интересантних података у књизи доктора Бресгена: »Шђег Фе Ведешшипе ђећпделег Мазепабтипе ђе! 5ећија пдет«, „О важности сметње дисању на нос код школске деце“.

Постоји непосредна веза између уста и носа и врло често када оболи један од ових органа, изазива болест другог органа. У дну уста, у близини ресице, с обе стране ждрела налазе се крајници. Ако оболи њихова слузокожа, крајници отеку и најмање њихово увећање је довољно да затвори пут (канал), који води из уста у нос и болесник не може да дише на нос, већ ваздух за плућа мора да пролази на уста. Многим лекарским прегледима утврђено је да су катари крајника доста раширена дечја болест. Од 100 њих 5 по изгледу здраве деце, с раније незапаженим последицама, имају отечене крајнике. Код приметно отечених крајника су још теже последице. Операцијом се исте могу, отклонити, али пошто крајници нису излишан орган участвују у справљању крви,-то се не смеју сасвим извадити, него само један њихов део, у колико су сметња дисању на нос.

Много више него од отечених крајника, деца пате од болести слузокоже у носу, катара и израштаја, који могу потпуно затворити нос. Познати су израштаји у носу под именом полили. Лекарским прегледима је утврђено да 61 од 100 ученика основних школа пате од катара у носу.

Сваки од нас зна из личног искуства да је и обична кијавица досадна болест и да смета дисању на нос. Од ње нам је глава збуњена, нос лучи много слузи, нисмо расположени за рад, осећамо по телу жмарце, очи су нам вреле, сузе и јако су осетљиве наспрам светлости, а ноге су хладне. Када је толико досадна мала кијавица, онда је још несноснија и проузрокује теже последице јака кијавица. Поред сметње да се дише на нос, од ње се осећају болови у потиљку, вртоглавица и наступа душевно. нерасположење, каже се, да је у болесника лице киселог израза.

Последице сметње дисању на нос су много теже по телесни и духовни развитак него што се обично мисли. Дисањем на уста ваздух се довољно не загрева, сув је и садржи више прашине.