Učitelj

Органске сметње напредовању ученика 495

Због тога наступају расхлађења ждрела, грла и плућа — катари и оболевања органа за дисање. Осим тога неправилно расту кости на лицу, нарочито горња вилица остаје тако мала, да нема довољно места за зубе и они расту неправилно, једни преко других. Пошто су деца приморана стално да дишу на уста и држе их отворена, доња вилица и доњи капци очију бивају померени, отомбољени на ниже, лице постаје затегнуто и добија туп, блесав изглед. Даље због отежаног дисања грудни кош остаје мали, узан и нееластичан, услед чега се и плућа довољно не развијају. ЈБуди неразвијених груди површно дишу и услед недовољне вентилације плућа наступају и друга оболевања — малокрвност а често и туберкулоза. Пошто мозгу не долази довољно кисеоника, дисање на уста је узрок и главобољи, мигрени, непријатном осећању притиска на мозак и мутној глави. Због нагомилавања угљене киселине у крви деца за време спавања падају у дубок сан, навала мокраће у бешици не може да их пробуди те се бешика нехотице празни — деца мокре под собом. Дисање на уста је и често пута узрок тешким нервним оболевањима и такве 60олеснике сан не освежава већ се осећају у јутру уморни. Услед отежаног дисања наступа још умор, те деца веома мало узимају хране. Због затвореног носа је и изговарање гласова неправилно: м се чује као 6, н као д и цео говор је нејасан.

Дисање на уста јако штети и духовни развитак. Деца, не могу да концентришу своје мисли на једном предмету, не прате с пажњом предавања у школи, тешко мисле, заборављају брзо имена и бројеве у историји и земљопису, прочитане реченице непотпуно понављају, јер не обраћају пажњу на оно што читају. Поред тога та су деца обично плашљива, осетљива, немирна, нељубазна и лења. Обично их сматрају за слабоумну, али је то погрешно јер се могу излечити и постати ваљани ученици. Многи родитељи сматрају да таквој деци шкоди посећивање школе. Место тога боље је одвести их лекару за болести носа. Лечење је лако и сигурно и за Рао време се постижу невероватно повољни резултати.

Др. Емил Блок препоручује код дисања на уста за време спавања ове хигијенске мере. Пре свега треба створити повољне услове за дисање, постарати се да је у собама чист ваздух. Како нечист, тако и одвише влажан и хладан ваздух иду на руку оболевању органа за дисање и деца, која дишу на уста, не треба у