Učitelj

496 УМ пите љ

хладно доба године да спавају у незагрејаној соби. Да не би опет у топлој соби био ваздух одвише сув, треба држати на пећи суд с водом у којој је растопљена кујнска со. За време спавања треба да је глава нешто више подигнута, како не би крв препунила носну слузокожу и тиме повећала сметњу дисања. Врат не "треба стезати и утопљавати оковратником, већ га треба очвршћавати прањем, хладном водом.

Да би се и после успешног лечења носа деца одвикла ноћу од дисања на уста професор медицине, Гије је конструисао мали апарат, назван контра респиратор. Исти се састоји из једног овалног, свилом испуњеног комадића воштаног платна, толике ду“ жине, да потпуно покрије састављене усне. Пред спавање се апарат метне преко уста и завеже како би непомичан стајао за време спавања. Истом циљу служи и Гордонов апарат од целулоида, који се метне и држи у устима између усана и зуба. Он. потпуно затвара уста, а бољи је од контра респиратора, што се не помиче и стално задржава. У циљу одвикавања од дисања на уста и преко дана, децу треба често опомињати речима. „уста затвори!“

3 Наглувост

И овај органски недостатак јако смета успеху ученика. Не само између уста и носа, него и између ових органа и ушију постоји непосредна веза. Помоћу евстахијеве трубе је средње уво у вези са ждрелом и,није редак случај да уз кијавицу оболе и уши. Деца болесних ушију су обично и наглува и због тога треба озбиљну пажњу поклонити када се дете пожали да га боли уво и када се примети да уво цури, јер је то знак запаљења и гнојења средњег ува. Цурење из ушију је заразно и лако се пре носи непосредним додиром при игри и хрвању с болесног на здраво дете. У несрећним случајевима запаљена уха су узрок тровању крви, па и смрти.

Познато је да о свима појавама и стварима око нас добијамо утиске кроз чулне органе. О њима се може рећи да су врата на која се улази у нашу душу. Је ли које чуло болешћу ометено у свом раду, ми добијамо непотпуну претставу о спољном свету. · То нарочито вреди за такозвана виша чула, слух и види један од главних узрока што многа деца не напредују у учењу јесте · њихов слаб слух.