Učitelj

500 Учитељ

Бено је да је од 100 ученика 24.6 с искривљеним кичменим стубом или погрбљено, и то мање у нижим, а више у вишим школама. Овај органски недостатак се у толико теже отклања у колико се доцније примети. С тога доктор Трумп саветује да родитељи чешће, недељно бар један пут, гледају своју децу голу. На тај, начин ће се моћи уверити не само о стању кичменог стуба већ и о томе, да ли је дечје тело нормално храњено.

Искривљеност кичменог стуба и с њим у вези грудног коша, штетно утиче на радње за дисање и крвоток. Плућа бивају у грудном кошу стешњена и не могу да увлаче дубоко у себе ваздух, површним дисањем се крв недовољно обнавља, а тиме страдају не само плућа и срце, већ слаби и цео организам, јер се нормално не храни. Доктор Опенхајмер препоручује као поуздан начин да се дозна нормално храњен организам ово: треба измерити обим горње мишице и помножити са 100. Нађени производ поделити обимом грудног коша. Количник код нормално храњеног организма је увек 98, било то дете испод године дана, ђак основне школе или одрастао човек. Код рђаво храњеног организма је количник мањи — 26 или још мањи.

Има више узрока искривљености кичменог стуба. На првом месту су слаби мишићи и слабе кости. За време седења су мишићи

леђа јако напрегнути, а они су, због малог кретања, слабо развијени нарочито код деце у градовима. Пелшау је у Шарлотенбургу нашао слаба леђа код мушкараца 521 од 100, код девојчица 59.3 од 100.

Између осталих узрока да кажем неколико речи најпре о школским клупама. Седиште клупе треба да је толико високо, да би ученици могли ногама потпуно додиривати под. Још оно треба да је толико удаљено од стола, како би ивица његова била бар неколико сантиметара удаљена од тела. За седиште се могу употребити и одвојене столице, које би ученици могли по потреби

примицати или одмицати од стола. Клупе треба да су тако направљене да својом величином одговарају узрасту ученика. Због

тога је потребно да у сваком разреду буде клупа бар од три разне величине. Тако би се избегло кривљење дечје кичме, које, као што рекох, смета развијању грудног коша и неповољно утиче на рад срца и плућа и иде на руку кратковидости.

При седењу и писању у клупи треба држати тело право, леђа наслоњена о наслон, а прса истурити напред. Погрешно др-