Učitelj

О естетском ставу школског почетника 507

љене хоће механички да се опет испуне» Верујем много више да већ и у томе лежи извесно естетско оцењивање: детету се можда први начин изражавања толико свидео, да му је остао незаборављив, па је зато хтело да га чује и у поновљеном причању. То се обелодањује најјасније и најчешће код ма којих комичних "обрта. Начинио сам покушај па причао деци у живој, веселој форми једну бајку и одмах затим извесне шаљиве изразе при понављању заменио с озбиљним, а да при томе наравно нисам мењао садржај. Одмах ми полетеше на сусрет из дечјих уста пређашњи изрази. А обрнуто, ако сам којој бајци најпре дао прилично озбиљан облик, а код понављања живи, могао сам да чујем овакав суд: „Ово беше много лепше но првипут". У овом налажењу допадања у изразу већ лежи естетско оцењивање.

Још се више појављује радост због форме код малих песмица. Само је по себи разумљиво да и овде детету остаје главна ствар садржај, док облик игра подређену улогу. Али успркос томе оно већ и овде има несвесне односе према форми. Види се из тога то, што деца радо слушају и уче песмице. Већ деца пре школе радују се много стиховима својих сликовница, а школски почетници слушају с вољом и устрајно, кад им читам песмице.

Што им се на томе допада. Они сами кажу: „То се тако лепо слаже! Дакле је први естетски моменат, којега оцењују слик, _други је ритам.

Слик, којега би могли да означимо као извесну симетрију гласа и звука речи, код деце је врло омиљен. Он налази често и у дечјем животу своју примену.

Познате су мале ругалице, које у слику теку око имена оног коме се ругају н. пр.

Марија, Марија, сваким даном старија.

Деса, пуна кола меса, итд.

Могло би се небројено много примера да наведе. У тој примени, која је израз допадања, показује се признавање овог про-_ стог естетског обележја вредности: слика.

Још много веће значење него слик има ритам. Може се готово скроз да утврди, да су песме, које су код деце нарочито омиљене, такве, које су јако ритмички изграђене. Да погледамо једном дечје бројанице: најстрожији ритам у најпростијем о6лику преовлађује ту: |

1288 .