Učitelj

Учитељ = Миладиновић | 591

Јер нас је само он могао побудити на то, да улазећи послом у фурунџинице и млекаџинице, ступамо у разговор са људима из наших јужних крајева, да се њима и њиховим животом заинтересујемо, да их заволимо и да слушајући њихов лепи говор, сећамо се њихових великих земљака: Немање, Милутина, Душана, Марка и да једном речи осетимо, да су, ти вредни радници, те фурунџије и млекаџије, те бозаџије и алваџије, чисти Срби, наша рођена браћа са њиховим звонким српским именима: Китан, Лозан, Саздан, Сиљан, Темко итд.

Љуба Миладиновић као и Миодраговић био је тек завршио учитељску школу (1 коло 1873) у Крагујевцу и одмах. добио за учитеља у Београду. Родом је био из Вел. Градишта. Доцније се оженио и постао пашеног Миодраговићу. Чини ми се, да није имао деце.

Обојица су били међу најодличнијим учитељима. Зато су одмах и добили овако лепа места. Доцније су послати за питомце државне у Лајпциг, за глувонему децу. Али је Миодраговић после отишао за професора учитељске школе и терао каријеру далеко, учествујући доста у националном погледу, у друштву Св. Саве и другим хуманим установама.

Миладиновић је остао учитељ и на велику жалост, доцлије оболео, те постао неупотребљив и стављен у пензију. За собом је оставио велики глас једног од најбољих методичара у школскоме раду у осн. школи. Узео је много учешћа у оснивању првих учитељских зборова у Београду, где је држао и угледна предавања. Био је и претседник |. Учитељ. скупштине. Мначе је врло мало писао према Миодраговићу, који је постао велики педагошки писац и дао доста добрих књига.

Миладиновић је изашао из прве наше учитељске школе врло спреман и одушевљен за нову струју рада у основној школи, за нове рационалне путеве и методе предавања. Да. су и општине наше и држава потпомогле добру вољу и његову и његових другова, основне би школе постале узорне школе. Без очигледних средстава, без учила, са малом платом и он као и остали, тешко су осећали све то, али њихова јака воља, солидна спрема и онај силан педагошки елан, којим су били опијени, дао им је полета и снаге, да моћно и силним