Učitelj

4 учитељ И БН ме учитељ истеривао да клечим.. Али при клечању било је. још боље. Правили смо гримасе и покрете, а да учитељ не опази, те засмејавали цео разред.

Ја бих клечао и та казна није ни мене ни другове никако поправљала. Али се некако дешавало, да је више пута, кад клечим улазио Љуба послом код Југовића, Чим би ушао, ја бих се сав пренеразио и најволео бих, да побегнем, да ме само Љуба не види кад клечим. Али не помаже. Љуба би свршио разговор и пошао, па опазивши ме, ошинуо ме погледом тако, да сам сав био узбуђен и стидљиво обарао очи у патос.

— Зар ти опет клечиш» Ти, Слене, добар мој ђак, а сад не тако! Немој други пут то да видим. |

И ја бих се онако увређен од Љубе, зарекао, да више "нећу заслужити клечање. Али, чини ми се, нисам реч одржао. Љуба је опет имао прилике да ме покара а то његово карање болело ме је силније но пацке старог учитеља.

Тако је он развијао понос и наше частољубље.

· Сав је занет био разговорима, причањем, питањима, која изазивају мишљење и суђење. А свагда и свугда уносио је очигледност, упућивао на посматрање, на исказивање онога, што се видело и чуло. Увек с нама, међу клупама, међу нама свуда. ;

Доносио би увек и од свукуда вукао разне слике, препарате, збирке, те нам показивао, рашчлањавао, спајао, под стицао на откривање и запиткивање, на извођење поука и резултата.

Није волео рад у затвореној "соби, него само у пољу. Сваки час би нас изводио на излете, у екскурзије, на игре и шетње по граду, по Калемегдану, по вароши. |

Волео је и привреду и учио нас калемљењу. То би нам показивао, чим би наишао на какву младицу. Нож за то носио је увек собом.

Нарочито нам је омилио кабинет „Чича Панчића“, како га је он звао. Тамо нас је често водио и показивао разне животиње, пуњене, у шпиритусу, насликане.

Једнако смо препричавали, шта смо видели. Нарочито "о разним шареним птицама, змијама, зечевима итд. Много нас је занимао слон и велики мамутови зуби. А о свима појединостима Љуба је умео тако лепо да прича. |