Učitelj

Учитељ Љуба Миладиновић 595

Чим би у варош дошла каква менажерија, какав циркус, каква друга реткост, одмах би нас водио да то гледамо и умео би о свему много говорити и наравно после исто и пропитивати. Једном је изазвала сензацију једна огромна убијена ајкула, коју су донели у Београд и сместили у један голем шатор пред универзитетом. „Љуба нас је одмах одвео, да је видимо. Била је дуга на читавих 10 мет. и крупна, нешто у костима, нешто под кожом. Ту је се дала прилика за страшне приче,

колико је људи појела. Чак су у провидним судовима били изложени и њихови остаци.

Тако је он предавао природне науке. На самом месту и на самим објектима, очигледно. Често би нас водио на општинску кланицу, засукао рукаве и ножем секао унутарње органе овце, говечета, свиње, показујући срце, коморе његове, артерије, мозак итд. и објашњавао њихове функције.

Изводио нас је у баште, поља, винограде, те показивао биљке и учио нас, да их пресујемо по књигама. Показивао разно дрвеће, камење, причао њихову употребу. Учио нас да

Хватамо лептирове и бубе и да их набадамо на игле или мећемо у шпиритус.

И земљопис нам је предавао у природи. Колико би нас пута водио на обале Саве и Дунава, на Булбулдере и Карабурму и по околним врховима. Ту би учили шта је река, њена стања, корито, извор, ушће; шта је вис, долина, планина, поље; шта. је сунце, месец, небо, стране света. Затим нам је говорио шта је околина, место, атар, део и најзад отаџбина.

Водио-би нас у град и уз. историску наставу причао о освајању Београда, о Карађорђу и Чарапићу, о јунацима из устанка, о зверствима на Стамбол-капији, о Небојшиној кули, све то допуњавао читањем и тако вршио концентрацију.

Он је први почео са необичним пламеном и заносном дикцијом причати нам о великим нашим јунацима и владарима уз слике, које је доносио. Култ хероја и осећање наше националне мисије тек су први пут унели у основне школе нови учитељи и то нас је запајало једним нагонским одушевљењем, које је подизало у нашим очима и школу и учитеље.

Како у школи није имало никаквих очигледних средстава, па ни слика, Миладиновић удеси са осталим колегама,