Učitelj

Извођење наставе 569

Начело концентрације наставе је модерно начело наставе, којим се настава Руководи и у бечким модерним школама, које се данас истичу као углед. Само што је тамо концентрација схваћена више с обзиром на васпитаникову личност. По овом начелу или захтеву, поједини наставни предмети не смеју се предавати без везе један с другим. Потребно је да има извесног центра, а остали предмети да се доводе у везу с њим. Као центар треба да служи све оно градиво које се налази ближе школском животу и ученичком кругу претстава, и ближе домовини. Настава треба да полази од околине де„тиње, од уже и шире домовине и од блиских доживљаја, а све остало градиво да се с овим доводи у везу и да се тако изучава. | :

Са овим довођењем наставних предмета у везу по начелу концентрације истиче се и један други модеран захтев који је за усвајање и који је врло користан у настави, а то је укупна. настава како се она назива у бечким школама, или комплексна настава у Русији или глобална метода у Чехословачкој. То је управо један облик концентрације наставе. Њен је захтен, да се наставни предмети, нарочито у млађим разредима, не опажају као посебни предмети ни по часовима ни по градиву, већ да се сви предмети који се ту уче јављају више као један општи предмет. Настава првога часа може почети каквим доживљајем из дечјег живота или из околине и да се на томе развију сви наставни предмети: и језична настава и рачун и земљопис и све остало. Тек од почетка ТУ разреда може се, прећи на извођење наставе по једном, стручном и еластичном распореду часова, у коме се виде наставни предмети, али се настава ипак изводи у вези једног предмета с другим.

Слична бечкој укупној настави јесте руска комплексна настава. Она полази од већих целина или комплекса, који претстављају природну целину важних објеката и појава из. живота и рада друштва и природе. Према овом захтеву треба изабрати један објекат обично објекат рада, на пр. воденицу, "иу самој воденици проучити све што она пружа, па онда то у школи средити. То је један врло згодан начин рада и треба га усвојити кад год је згодно. Комплексна настава захтева екскурзије. у |