Učitelj

Метода Декролиа у школској пракси 655

3 Изражавање (манифестација). Декроли дели изражавање на конкретно (цртање, ручни радови, гимнастика) и на апстрактно (читање, певање, писање, језични предмети).

" Цртање стварних предмета, нацрте целина и детаља Декроли сматра за врло важно средство изражавања. Ђаци, код којих прецизно и подробно посматрање иде упоредо с изражавањем помоћу цртања на свима ступњевима, постижу велики успех у цртању.

И ручни рад као предмет изражавања, којим се допуњује настава, управља се исто тако према централним идејама Декролиа.

Читање и писање у елементарном разреду предаје се глобалном методом. Почиње се са целим речима писаним текстом, па се убрзо прелази на штампани текст. Успех је одличан. У другом разреду ђаци већ читају с великим разумевањем потпуно течно ма који текст. Исто тако у школама за ненормалне настава се изводи овом методом. Нарочита примена ове Декролиеве методе у обуци говора заступљена је у модерним заводима за глувонему децу. Опсег и садржина читаног штива узима се из круга по-

· сматрања. Још из првог разреда обраћа се пажња тихом читању. · Техничку страну читања савлађују ђаци врло добро. У овим школама читање има специални задатак: оно постаје средством образовања.

Код граматике и правописа у другој и трећој школској години придаје се велика важност видним утисцима, што стоји у вези с глобалним начином читања и писања. На средњем ступњу оба ова предмета предају се систематски: обично се из мисаоне целине избере тема за граматичко вежбање и онда се пише по диктату, врши коректура, а затим расправља о појединим врстама речи с гледишта граматике и правописа. На вишем ступњу правопис се предаје више узгредно.

Занимљиви део наставе је такозвани „уосађшајте“. Овом делу се посвећује неколико часова недељно. Задатак овог дела наставе је, да ђаци упознају богаство речи матерњег језика и да богате свој речник. Они упознају мане и добре стране матерњег језика, строги смисао речи, разлику речи са сличним значењем, порекло страних речи, реченице с преносним, синонимим и правим значењем и слично. Ти часови,.уосађшајте“ односе се обично на одређени предмет, који се односи у оквиру централне идеје Декролиа.