Učitelj

676 У ли тев ља Сланик. 25 Ветреушка. 26 Оквир. 27 Ланац. 28 Змај. 29 Округла лепеза. 30 Лампион и т. д.

4 Исецање хартије.

__За исецање хартије потребно је да свако дете добије маказице, које иначе чува забавиља. Против ових радова у стали су многи педагози наводећи, да се деца могу маказама избости, али ми употребљавамо маказе са округлим врхови“ ма, које су без опасности за рад. У осталом маказе су такав инструменат, који нам тако много треба у животу и којим се хране хиљадама раденика. У прво време деци се дају новине, да од њих изрезују шта хоће. Тако се деца науче, да употребљавају маказе и извежбају мало руку. Затим се ради са белом хартијом и напослетку се употребљава гумирана хартија у разним бојама. Кад се нешто изради од гумиране хартије, онда се то лепи на беле картоне или на картоне у различитим 60јама. Од такве хартије израђују се ове ствари:

1 Јагода. 2 Трешња. 3 Јабука. 4 Крушка. 5 Детелина. 6 Застава. 7 Ашов. 8 Таблица. 9 Табла. 10 Прозор. 11 Шмрк. 12 Кућни кров. 13 Школа. 14 Црква. 15 Пас. 16 Мачка. 17 Коњ. 18 Крава. 19 Свиња. 20 Зец. 21 Рода. 22 Орао. 23 Ласта. 94 Пловка. 25 Канта. 26 Кључ. 27 Вазна. 28 Лонац. 29 Секира. 30 Нож. 31 Сат. 32 Чизма. 33 Пећ и т. д.

Ови се радови обично раде у вези са цртањем.

5 Преплетање

Кад се деца науче да исецају хартију, онда им се разда по један лист бојадисане хартије, који је на више места па ралелно исечен, и беле пантљике од хартије, па сад ту пан. тљику преплетају кроз исечена места. За та преплетања Фребел је употребљавао једно дрвцг, али се то може урадити н прстима.

Преплетање се врши на разне начине:

1 Квадратно преплетање. 2 Плет са правоугаоницима. 3 Плет са правоуганицима и коцкама. 4 Плет са дворедним коцкама и усправним правоугаоницима. 5 Степени плет са правоугаоницима. 6 Степени плет од правоугаоника и коцака, и тако даље.

'У Обрада наставног градива

При обради наставног градива треба имати на уму: експерименте са материјалом, подражавање и искоришћавање материјала. |

1 Сваком новом материјалу деца прилазе са радозналошћу и труде се да сазнају, одакле је набављен, зашта се употребљава и како се израђује. Узимајући га у руке, деца почињу да га испитују и покушавају, да од њега направе из: весну ствар. Ако им се материјал учини згодан и одговара њиховим интересима, он ће их за извесно време потпуно апсор-